Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Au revoir» στην άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση είπε η Γαλλία

«Au revoir» στην άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση είπε η Γαλλία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά μία μονάδα, με αποτέλεσμα η Γαλλία να γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που χάνει την άριστη αξιολόγηση των «ΑΑΑ». Η S&P αναμένεται να προχωρήσει σε μία δέσμη υποβαθμίσεων, με την Αυστία να γίνεται η δεύτερη χώρα που χάνει την άριστη αξιολόγηση και την Ιταλία να πέφτει από το Α στο ΒΒΒ+.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας κατά μία μονάδα, με αποτέλεσμα η Γαλλία να γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που χάνει την άριστη αξιολόγηση των «ΑΑΑ».

Το αξιόχρεο της Γαλλίας υποβαθμίστηκε στο «ΑΑ» γεγονός που ο κ. Μπαρουέν χαρακτήρισε «έκπληξη κατά το ήμισυ». Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι «ούτε ένα καλό νέο», αλλά «ούτε και η καταστροφή», συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα λιτότητας στα σχέδια της κυβέρνησης. «Δεν είναι οι οίκοι αξιολόγησης που διαμορφώνουν την πολιτική της Γαλλίας» είπε χαρακτηριστικά.

Η βασικότερη ανησυχία πίσω από την πιθανότητα υποβάθμισης της Γαλλίας είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την Ευρωζώνη: Το «ΑΑΑ» του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.

Η Standard and Poor’s αναμένεται να προχωρήσει μετά το κλείσιμο των αγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία δέσμη υποβαθμίσεων, με την Αυστία να γίνεται η δεύτερη χώρα που χάνει την άριστη αξιολόγηση.

Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις στο Παρίσι, Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλέστηκε το δίκτυο Bloomberg δήλωνε ότι η Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας κατά δύο μονάδες, από Α σε ΒΒΒ+.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Οίκος είχε θέσει 15 χώρες της Ευρωζώνης σε επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση. Η Standard & Poor’s αναμένεται να διατηρήσει το «ΑΑΑ» για τηΓερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Μεταξύ των χωρών που φέρεται ότι θα υποστούν υποβάθμιση περιλαμβάνεται και η Σλοβενία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024