Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης «κλειδί» για την επιτυχία του PSI, λέει η Fitch

Η «καινοτόμος χρήση» των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χαμηλής συμμετοχής και γι΄αυτό να επιταχύνει την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύεων για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), λέει σε συνέντευξή του στο in.gr o διευθυντής του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, Πολ Ρόκινς. Ο κ. Ρόκινς επισημαίνει ακόμα ότι εφόσον επιτύχει το PSI η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για πολλά χρόνια, ενώ για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ αναφέρει ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι σε σύγκριση με τα όποια οφέλη.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses) είναι «κλειδί» για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PS), επισημαίνει σε συνέντευξή του στο in.gr o ανώτερος διευθυντής (senior director) του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, Πολ Ρόκινς.

Στη συνέντευξη μέσω e-mail που παραχώρησε στο in.gr ο κ. Ρόκινς, εκτός από το θέμα με τις ρήτρες, αναφέρεται στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εάν ακόμα και μία απομείωση 60% είναι αρκετή για την Ελλάδα, το ενδεχόμενο μία δεύτερης αναδιάρθρωσης, καθώς και τον πιθανό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Fitch αν η Ελλάδα υιοθετήσει τις ρήτρες, ο κ. Ρόκινς λέει:

«Η Fitch δεν έχει μία διατυπωμένη θέση για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC’s). Ωστόσο, η καινοτόμος χρήση των CAC’s θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση» όσων πιθανώς θέλουν να μείνουν έξω από τη συμφωνία, «και γι’ αυτό να επιταχύνει το επιτυχημένο αποτελέσμα των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Σε ό,τι αφορά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και με την υπόθεση ότι ακόμα και μία απομείωση της τάξεως του 60% δεν είναι αρκετή, ο κ. Ρόκινς ερωτήθηκε ποιο είναι το ύψος του «κουρέματος» με το οποίο η Fitch θα εκτιμούσε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γινόταν βιώσιμο.

Το στέλεχος της Fitch αναφέρει ότι είναι πρόωρο ακόμα να απαντήσει, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

«Είναι πολύ νωρίς να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Πολλά θα εξαρτηθούν αρχικά από τη δομή του PSI, το ποσοστό συμμετοχής και τον κίνδυνο από πιθανές πρόσθετες υποχεώσεις, για παράδειγμα o χρηματοπιστωτικός κλάδος θα μπορούσε να επιβαρύνει τον δημόσιο τομέα» (σ.σ. λόγω των δαπανών για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κ.ά.).

Στη συνέχεια, ο κ. Ρόκινς ερωτήθηκε αν βλέπει πιθανή μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε μη-εθελοντική βάση.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας για πολλά χρόνια, κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο, δεδομένων και των κοινωνικών αντιδράσεων.

«Υποθέτοντας ότι αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί προς ικανοποίηση της τρόικας, η προσοχή θα στραφεί στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα νέο πρόγραμμα και στον χρόνο που θα απαιτηθεί για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

«Η πρόκληση είναι να συνεχισθεί η εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας για μία μακρά περίοδο, ενώ εντείνεται η κοινωνική αναταραχή» προσθέτει.

Τέλος, ο κ. Ρόκινς καλείται να σχολιάσει τα σενάρια περί μίας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και μάλλον είναι καθησυχαστικός.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Fitch συνεχίζει να πιστεύει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα οφέλη που θα είχε για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ.» Και προσθέτει:

«Η Ελλάδα είναι μία σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό περιορίζει τα οφέλη από ενδεχόμενη στροφή σε ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα, ενώ οι οικονομικές και χρηματοπστωτικές επιπτώσεις που μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε στην οικονομία», δηλαδή η φυγή των κεφαλαίων και η αύξηση του χρέους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, «(που θα συνεχίσουν να τιμολογούνται σε ευρώ) θα ήταν αξιοσημείωτες».

Γιώργος Κωστούλας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Καπέλο υποκλίθηκε στον Ολυμπιακό: «Έχω άγχος για τη Φιορεντίνα…»

Ο Φάμπιο Καπέλο αναφέρθηκε στον τελικό του Ολυμπιακού με τη Φιορεντίνα και δήλωσε πως έχει άγχος για τους «βιόλα», οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να υποτιμήσουν τους «ερυθρόλευκους»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024