Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα ενώ εντείνεται η αγωνία για το PSI

Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του IIF (που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο επικεφαλής του IIF (που εκπροσωπεί τους ιδιώτες ομολογιούχους) Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος συναντήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι επαφές του κ. Νταλάρα στην Αθήνα θα συνεχισθούν και την Παρασκευή. Μαζί του είναι ο συμπρόεδρος της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών Ζαν Λεμιέρ (σύμβουλος του προέδρου της BNP Paribas).

Ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γ. Ζανιάς και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Π. Χριστοδούλου θα είναι το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Euro Working Group (συνεδριάζει στις 6).

Αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και αύριο το πρωί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, συμφωνία υπάρχει στο ποσοστό του «κουρέματος» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (50%), στη χρονική διάρκεια των νέων ομολόγων (30 έτη) και στην υπαγωγή τους στο αγγλικό δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά το κουπόνι (επιτόκιο) των νέων ομολόγων εκτιμάται ότι θα υπάρξει προσέγγιση κοντά στο 5%, αν και οι ιδιώτες δέχονται πιέσεις για 4%.

Από το επιτόκιο και τη διάρκεια των ομολόγων θα κριθεί και το ύψος των απωλειών που θα έχουν οι ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Ενδεχομένως να φθάσουν στο 70% αν το επιτόκιο είναι κοντά στο 4%.

Το ποσοστό συμμετοχής στο σχέδιο εθελοντικής ανταλλαγής είναι το κρισιμότερο θέμα μαζί το κουπόνι.

Αν το ποσοστό κινηθεί κοντά στο 60%, τότε είτε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ να δώσουν περισσότερα χρήματα, είτε να κληθούν οι ομολογιούχοι να επωμιστούν μεγαλύτερες απώλειες μέσω μίας υποχρεωτικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα με τις ρήτρες συλλογικής δράσης, η πιθανή ενεργοποίηση των οποίων θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός και την ενεργοποίηση των CDS.

Η άφιξη του κ. Νταλάρα στην Αθήνα γίνεται στην κρισιμότερη περίοδο των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων και το «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, την ίδια ώρα που από την τρόικα και κυρίως το ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι το πακέτο των 100+30 δισ. ευρώ ίσως δεν επαρκεί, ενώ και το ποσοστό συμμετοχής στο PSI φαίνεται πως δεν διαμορφώνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η κ. Λαγκάρντ, κατά τις επαφές που είχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με την Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να είπε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό» δεκάδων δισ. ευρώ.

Λαγκάρντ και Μέρκελ συμφώνησαν στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και της ελληνικής κυβέρνησης για το «κούρεμα» του χρέους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος (σ.σ. για υψηλό ποσοστό συμμετοχής), σύμφωνα με την Handelsblatt.

«Στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα τις προσεχείς εβδομάδες. Η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό» δεκάδων δισ. ευρώ. Το θέμα πρέπει να τελειώνει ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαβουλεύσεις, αν υποτεθεί ότι το PSI ολοκληρωθεί επιτυχώς (και το χρέος μειωθεί κατά 50% ή 100 δισ. ευρώ), θα χρειασθεί επιπλέον μείωση 15 δισ. ευρώ, ώστε η Ελλάδα να επαναφέρει σε βιώσιμο επίπεδο τα δημόσια οικονομικά της.

Ερμηνεύοντας αυτά που φέρεται να είπε η κ. Λαγκάρντ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης είπε την Πέμπτη στο ραδιόφωνο του Σκάι ενδεχομένως σχετίζονται με τις συζητήσεις για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.

«Αν το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι για παράδειγμα 100%, ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει μια περαιτέρω στήριξη από την πλευρά των εταίρων, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό», σημείωσε.

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο».

«Θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δις ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024