Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπερβολική και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Σλοβενία την υποβάθμισή της από τη Moody's

Υπερβολική και αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει η Σλοβενία την υποβάθμισή της από τη Moody’s

Την υποβάθμισή της από τη Moody's στο Α1 επικρίνει η Σλοβενία ως «υπερβολική και αδικαιολόγητη», τονίζοντας πως έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα δάνεια που λήγουν το 2012 ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του χρέους στον επόμενο χρόνο.

Την υποβάθμισή της από τη Moody’s στο Α1 επικρίνει η Σλοβενία ως «υπερβολική και αδικαιολόγητη», τονίζοντας πως έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα δάνεια που λήγουν το 2012 ενώ δεν προβλέπεται αύξηση του χρέους στον επόμενο χρόνο.

«Νομίζουμε ότι η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά μας είναι υπερβολική και αδικαιολόγητη» σχολίασε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Φραντς Κρίζανιτς.

Ο υπουργός αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Moody’s ότι έχουν επιδεινωθεί τα στοιχεία Ενεργητικού πολλών μεγάλων σλοβενικών τραπεζών, με πτωτική τάση.

Ο οίκος Moody’s διαβλέπει κίνδυνο εισόδου της σλοβενικής οικονομίας σε φάση ύφεσης στο ορατό μέλλον, την ώρα που το δημόσιο χρέος από το 23,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007 -όταν η Λιουμπλιάνα ήταν έτοιμη για ένταξη στην ευρωζώνη- έφτασε φέτος το 45,5% του ΑΕΠ.

Την Πέμπτη η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Σλοβενίας, σε «Α1» από «Αa3» με αρνητικό outlook.

Ο οίκος επικαλέσθηκε τους κινδύνους και την αβεβαιότητα που περιβάλλουν τον ισολογισμό της χώρας, με δεδομένη την πιθανότητα στήριξης των τραπεζών.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανή περαιτέρω ανάγκη παροχής κρατικής στήριξης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας αλλά και τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με την Moody’s, το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας είναι σχετικά μεγάλο.

Στο πολιτικό πεδίο μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Δεκεμβρίου μηνός αναμένεται το νέο χρόνο να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής τον νικητή των εκλογών κεντροαριστερό δήμαρχο της Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς.

Από την πλευρά του, το νέο κοινοβούλιο έλαβε σήμερα την απόφαση «με διαδικασία κατεπείγοντος» να παραταθεί -έως την πρωτοχρονιά του 2013- της καθήλωσης της ονομαστικής αξίας των μισθών δημοσίου τομέα, αλλά και των συντάξεων. Στην ψηφοφορία κανένας βουλευτής δεν καταψήφισε. Ογδόντα έξι βουλευτές υπερψήφισαν και τέσσερις απείχαν.

«Εντός των πρώτων έξι μηνών του 2012 έχουμε πλέον όλο τον απαραίτητο χρόνο να διαβουλευθούμε για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» σχολίασε ο Γιάνκοβιτς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024