Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

Επιδείνωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του

Εκτιμήσεις για βαθύτερη ύφεση, υψηλότερη ανεργία και βραδύτητα στην κάλυψη του «κενού ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας κάνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την εκταμίευση της έκτης δόσης, προειδοποιώντας πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να γίνεται με αργό ρυθμό και πως η οικονομία έχει κάνει στροφή προς το χειρότερο. Κατά τη συνάντησή του Ευ.Βενιζέλου με το κλιμάκιο της τρόικας, δεν συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα για το 2012, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2013-15 θα γίνει τα μέσα του 2012.

Εκτιμήσεις για βαθύτερη ύφεση, υψηλότερη ανεργία και βραδύτητα στην κάλυψη του «κενού ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας κάνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την εκταμίευση της έκτης δόσης, προειδοποιώντας πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων συνεχίζει να γίνεται με αργό ρυθμό και πως η οικονομία έχει κάνει στροφή προς το χειρότερο.

Κατά τη συνάντησή του Ευ.Βενιζέλου με το κλιμάκιο της τρόικας, δεν συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, νέα μέτρα για το 2012, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι η εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο για το 2013-15 θα γίνει τα μέσα του 2012.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% του ΑΕΠ το 2011 και 3% το 2012, με επιστροφή σε ανάπτυξη 0,3% το 2013. Η ανεργία εκτιμάται στο 17% φέτος, 19% του χρόνου και 19,5% το 2013.

Το ΔΝΤ αναφέρεται στη σημαντική αλλαγή στο πολιτικό τοπίο και στο ότι τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα συνεργάσθηκαν για να σχηματίσουν μια συμμαχική κυβέρνηση καθοδηγούμενη από τεχνοκράτη πρωθυπουργό.

Αναφέρει δε πως η νέα κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν έχουν δεσμευθεί για τους στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος και πως οι εκλογές στην Ελλάδα αναμένονται αργά στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Στην έκθεση σημειώνεται πως σε σχέση με την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει κάνει μια στροφή προς το χειρότερο, με την οικονομία να εισέρχεται σε μεγαλύτερη ύφεση, καθώς δεν υιοθετήθηκαν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας.

«Μετά από μια μεγάλη προσαρμογή το 2010, η δημοσιονομική πολιτική αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις υφεσιακές πιέσεις», σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα έσοδα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης του 2011 θα διαμορφωθούν σε 87,9 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες θα ανέλθουν σε 98,8 δισ. ευρώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί κοντά στο 9% του ΑΕΠ.

Για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναφέρεται πως δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εν μέρει λόγω της αποσυνδέσεως μεταξύ της νομοθεσίας και της εφαρμογής των θεσμοθετημένων μέτρων του Μνημονίου, αλλά και λόγω της θεσμικής αντίδρασης στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ζητούνται δε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Όπως σημειώνεται, ο δημόσιος τομέας παραμένει υπερβολικά μεγάλος και η μείωσή του είναι ένα ακόμη απαραίτητο στοιχείο μιας αξιόπιστης δημοσιονομικής στρατηγικής. Αυτό θα απαιτήσει κλείσιμο των μη αποδοτικών δημοσίων οργανισμών, μείωση προσωπικού και προσαρμογές στα «γενναιόδωρα» επίπεδα μισθών και συντάξεων.

«Προειδοποιήσεις» για το κούρεμα

Για το PSI, το κλιμάκιο του ΔΝΤ αναφέρει πως η νέα στρατηγική χρηματοδοτήσεως μπορεί να θέσει το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος σε μια βιώσιμη βάση με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί σχεδόν καθολική συμμετοχή των πιστωτών και θα μειωθεί το χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2020. Σημειώνεται ωστόσο πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αναφορικά με την εθελοντική προσέγγιση του PSI.

Αναφορικά με τη συμφωνία το ΔΝΤ σημειώνει ότι θα απαιτηθεί κούρεμα στο 50%, καθώς και ένα επιτόκιο κοντά στο 4% για να υποχωρήσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, άλλως θα διατηρηθεί κοντά στο 145% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις πιέσεις που έχει δεχθεί το τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι εκτεθειμένο σε κρατικά ομόλογα, αλλά και στην στενότητα ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων που καλύπτεται με την έκτακτη βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδα. Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα αναφέρεται πως έχει νομοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο για την εξυγίανση των τραπεζών και την κεφαλαιακή τους στήριξη.

Ακόμη σημειώνεται πως η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων καθυστέρησε λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικράτησαν στις αγορές κατά το τρίτο τρίμηνο.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως οι κίνδυνοι για το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι τόσο από εξωτερικές πηγές όπως η επιδείνωση των προοπτικών για την ζώνη του ευρώ, όσο και από εσωτερικές πηγές, όπως η υποτροπή σε «χαλαρή εφαρμογή» του προγράμματος.

Για τα μέτρα της περιόδου 2013-2014 τα οποία θα εξειδικευτούν έως τον Ιούνιο, σημειώνει ότι στόχος είναι να προσδιοριστούν μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ. «Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ότι το επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι δαπάνες» αναφέρεται στην έκθεση και αποκαλύπτεται πως ήδη οι ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει μειώσεις δαπανών ίσες με 1,8 δισ. ευρώ περίπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024