Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δολάρια «μαζεύουν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ ενώ η πίεση ενισχύεται

Δολάρια «μαζεύουν» οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ ενώ η πίεση ενισχύεται

Πάνω από 50 δισ. δολάρια άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ στην πρώτη τέτοια προσφορά μετά τη συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών για μείωση του κόστους συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων. Το ποσό που αντλήθηκε είναι αρκετά υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, και ερμηνεύεται ως σημάδι των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην άντληση ρευστότητας.

Πάνω από 50 δισ. δολάρια άντλησαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ την Τετάρτη, στην πρώτη τέτοια προσφορά μετά τη συντονισμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών για μείωση του κόστους συμφωνιών ανταλλαγής δολαρίων.

Το ποσό που αντλήθηκε είναι αρκετά υψηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών -που υπολόγιζαν πως θα κυμαινόταν κοντά στα 10 δισ. δολάρια- και ερμηνεύεται ως σημάδι των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην άντληση ρευστότητας.

Οι δυσκολίες πάντως δεν εξηγούν εξ ολοκλήρου την υψηλή ζήτηση σε δολάρια, καθώς, όπως σημειώνει το Reuters, αρκετά ιδρύματα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τους ευνοϊκούς όρους άντλησης.

Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ωστόσο πως, αν και οι κινήσεις είναι καλοδεχούμενες, τα αποτελέσματα που μπορούν να αποφέρουν στη μείωση των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα δεν θα έπρεπε να υπερεκτιμηθούν.

Δεν λείπουν και εκείνοι που φοβούνται ότι οι «κάνουλες» επιτείνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους, αν και οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η κίνηση δίνει το απαραίτητο περιθώριο κινήσεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον οικονομικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας είχε ξεκινήσει έκτακτες δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία δέχθηκαν ιδιαίτερα έντονες πιέσεις μετά την τάση ανόδου που εμφάνισαν τα επιτόκια δανεισμού του ιταλικού Δημοσίου προς το 8%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως κεντρικές τράπεζες -η Fed και εκείνες της Ιαπωνίας, της Αγγλίας, του Καναδά και της Ελβετίας- είχαν παρέμβει αιφνιδιαστικά και συντονισμένα την 1η Δεκεμβρίου για να παράσχουν ρευστότητα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες, μειώνοντας στην πράξη τα επιτόκια στα πλαίσια των dollar swap κάτω του 0,6%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024