Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Να ζητήσει έξωθεν βοήθεια εξετάζει η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας

Να ζητήσει έξωθεν βοήθεια εξετάζει η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας

Την υποβολή αιτήματος για οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό εξετάζει σοβαρά η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μ.Ραχόι, ως μία από τις επιλογές στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Για την ώρα δεν έχει γίνει η επιλογή για το αν η επιπλέον χρηματοδότηση θα δοθεί από τον EFSF ή από το ΔΝΤ, αναφέρουν ακόμη οι πηγές. Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Bloomberg αποκαλύπτει ότι ο Ραχόι έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για την δημιουργία μίας «bad bank».

Την υποβολή αιτήματος για οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό εξετάζει σοβαρά η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι ως μία από τις επιλογές στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στο Λαϊκό Κόμμα.

«Δεν πιστεύω ότι έχει παρθεί η απόφαση αλλά είναι μία από τις επιλογές που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι», ανέφερε στο Reuters η πηγή.

Προσθέτει ότι δεν έχει γίνει η επιλογή για το αν η επιπλέον χρηματοδότηση θα προέλθει από τον EFSF ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόσθεσε όμως πως «αν πρέπει να κάνουμε την επιλογή, πρέπει να την κάνουμε τώρα».

Επισήμως το Λαϊκό Κόμμα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Το Reuters επισημαίνει ότι η Ισπανία σε κάθε περίπτωση θα προτιμήσει να αποφασίσει η ίδια χωρίς να έχει πειστεί από τις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στην εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκαινίασε γραμμή έκτακτης ρευστότητας διάρκειας έξι μηνών.

Αν και δεν αναφέρθηκε ανοιχτά σε ποιες χώρες θα μπορούσε να δοθεί αυτή η χρηματοδότηση, η Ισπανία θα μπορούσε να καταθέσει σχετική αίτηση με δεδομένο ότι ταιριάζει στο προφίλ της χώρας αυτής η περιγραφή του ΔΝΤ για «πιστωτικές γραμμές εξάμηνης διάρκειας για χώρες της ευρωζώνης με στέρεα οικονομία, αλλά με βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας».

Πάντως μπορεί από μόνη της η ενίσχυση του ΔΝΤ να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ισπανίας.

Μία δεύτερη επιλογή θα μπορούσε να είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για το οποίο εκκρεμεί η απόφαση για τον τρόπο της μόχλευσης η οποία θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η Ισπανία αποταθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι προφανές ότι ένα δάνειο προς την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι του μεγέθους της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας.

Η κυβέρνηση Ραχόι θα ορκιστεί και θα αναλάβει καθήκοντα στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο νέος πρωθυπουργός παρέλαβε μία οικονομία στα πρόθυρα της ύφεσης με έλλειμμα που υπολογίζεται στα 4,4% για το 2012, ενώ για την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την χρηματοδότηση του χρέους.

Δημιουργία «κακής τράπεζας»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει ήδη ξεκινήσει,όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, τις διεργασίες για την δημιουργία μίας «bad bank»,η οποία θα απορροφήσει τα τοξικά στοιχεία ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ που έχει συσσωρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Ραχόι, λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε την εξουσία και μετά την κρατικοποίηση της Banco de Valencia, έχει στα χέρα του τουλάχιστον δύο εκθέσεις από ακαδημαϊκούς για τον τρόπο δημιουργίας μίας bad bank.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει στα χέρια του ο κ. Ραχόι, η Ισπανία θα χρειαστεί έξωθεν χρηματοδότηση της τάξεως των 100 δισ. ευρώ για να απορροφήσει το κόστος της μεταφοράς των συγκεκριμένων τίτλων στην «bad bank».

Τα κεφάλαια αυτά «θα μπορούσαν να ζητηθούν είτε από το EFSF ή ακόμη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024