Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Με κοινές μετοχές η ένταξη των τραπεζών στο ΤΧΣ, ευνοϊκή ρύθμιση για τις ζημίες από το «κούρεμα»

Η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει κοινές μετοχές, επανέλαβε την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικων, Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας παράλληλα ένα ανοικτό παράθυρο για προνομοιούχες μετοχές εφόσον η κεφαλαιακή ενίσχυση γίνει μέσω του EFSF και αποφασίσει κάτι τέτοιο ο μηχανισμός ευρωστήριξης. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τον διπλασιασμό του χρόνου εκπλήρωσης των φορολογικών υποχωρεώσεων των τραπεζών, ώστε να περιορισθούν οι ζημίες από το «κούρεμα» των ομολόγων. Στο 9% ο δείκτης core tier 1 έως τον Ιούνιο του 2012.

Η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει κοινές μετοχές, επανέλαβε την Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, ενώ παράλληλα προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα περιορισθούν οι ζημίες από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκε η ρύθμιση για την αύξηση των εγγυήσεων προς την ΤτΕ στα 60 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στον ελάχιστο απαιτούμενο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core tier 1), είπε ότι «θα θέσουμε στην τρόικα προς συζήτηση την εξομοίωση του στόχου, ώστε και για τις ελληνικές τράπεζες ο στόχος να είναι 9% τον Ιούνιο και όχι 10% τον Αύγουστο».

Βάσει του Μνημονίου, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει ώς τον Αύγουστο του 2012 να έχουν διαμορφώσει τον δείκτη αυτό στο 10%. Με βάση, την απόφαση του Ecofin για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο στόχος για τον δείκτη είναι το 9% έως τον Ιούνιο του 2012.

Αν η τρόικα συναινέσει στο ελληνικό αίτημα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 3 δισ. ευρώ λιγότερα ώστε να πιάσουν τον στόχο.

Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ξεκινήσει στις αρχές του 2012 ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Στις αρχές του 2012 θα είναι έτοιμος και ο έλεγχος της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, από τον οποίο θα προκύψει ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης ή πρόσθετων εγγυητικών κεφαλαίων.

Μεγάλη σημασία για τις τράπεζες και τις ζημίες του από το «κούρεμα» των ομολόγων ήταν αυτό που είπε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε, «θα εισαχθεί στη Βουλή, ίσως με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου γιατί τώρα βλέπω ότι είναι απολύτως συναφές αυτό το θέμα, μια φορολογική ρύθμιση η οποία, εφόσον θα κάνουμε την επανακεφαλαιοποίηση, θα εναρμονίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των φορολογικών
υποχρεώσεων των τραπεζών έτσι ώστε να μην χρειαστούμε εκ του λόγου αυτού, εκ των φορολογικών δηλαδή υποχρεώσεων, περισσότερα κεφάλαια για την επανακεφαλαιοποίηση.»

«Δηλαδή», προσέθεσε, «μπορεί να διπλασιάσουμε τον χρόνο εκ πλήρωσης των φορολογικών, διότι
εμείς θα το πληρώνουμε και διότι εμείς θα είμαστε η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου (σ.σ. αφού θα έχουν περάσει υπό κρατικό έλεγχο)».

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη από 5 χρόνια που είναι σήμερα σε δέκα.

Συνεπώς, οι ζημίες που θα γράψουν από την ανταλλαγή ομολόγων θα συμψηφισθούν με τα μελλοντικά κέρδη της επόμενης δεκαετίας.

Αυτή η ρύθμιση εκριμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει έως και 10% τις ζημίες από το «κούρεμα» για τις ελληνικές τράπεζες και κατά συνέπεια τα κεφάλαια που θα χρειασθούν για την ενίσχυση τους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα του Ταμείου Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι αν η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών γίνει «μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και υπάρχει προσωρινή επιβάρυνση των δημοσιονομικών μεγεθών, τότε πρέπει να υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις που προβλέπει ο νόμος και ο νόμος που πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή, προβλέπει πως θα μετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής
Σταθερότητας με κοινές μετοχές».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό ένα «παράθυρο» για προνομιούχες μετοχές, κάτι, όμως, που όπως επισήμανε, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα λάβει το EFSF.

«Θεωρητικά, εάν μπορούσε η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των ελληνικών να γίνει χωρίς εγγραφές στο ελληνικό δημόσιο χρέος, εάν μπορούσε αυτό να γίνει απευθείας από έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό, όπως το EFSF, χωρίς να μεσολαβεί η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, τότε αυτός ο πιστωτής που επανακεφαλαιοποιεί, θα μπορούσε να κανονίσει μόνος του τον τρόπο με τον οποίο θα μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο κάθε ενισχυόμενη πιστωτικού ιδρύματος», ανέφερε.

Οι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών ελπίζουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει μέσω του EFSF και με προνομιούχες μετοχές, ώστε να μην χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024