Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αναταραχή στις αγορές καθώς η κρίση χρέους πλήττει την «καρδιά» της Ευρωζώνης

Εικόνα έντονης αναταραχής υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων την Δευτέρα, καθώς η κρίση χρέους χτυπά πλέον την «καρδιά» της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και αρνείται τη διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ, ώστε να τυπώσει χρήμα και να σταματήσει τη ραγδαία επέκταση της κρίσης που απειλεί ευθέως το μέλλον του ευρώ. Ωστόσο, από την κρίση αυτή ενδέχεται να μην γλιτώσει ούτε η γερμανική οικονομία, εφόσον διογκωθεί το κύμα φυγής κεφαλαίων από την Ευρώπη.

Εικόνα έντονης αναταραχής υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων την Δευτέρα, καθώς η κρίση χρέους χτυπά πλέον την «καρδιά» της Ευρωζώνης, ενώ την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και αρνείται τη διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ, ώστε να τυπώσει χρήμα και να σταματήσει τη ραγδαία επέκταση της κρίσης που απειλεί ευθέως το μέλλον του ευρώ.

Οι ανησυχίες των επενδυτών εντάθηκαν μετά την προειδοποίηση της Moody’s για πιθανή υποβάθμιση της Γαλλίας, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους δανεισμού της χώρας, αλλά και την ασυμφωνία που παρατηρείται στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τις περικοπές στον προϋπολογισμό, η πορεία των οποίων ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση την αμερικανική οικονομία.

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν και όσα αναφέρονται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εξετάζει την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες «συντεταγμένες αναδιαρθρώσεις χρέους» πέραν της Ελλάδας. Το υπουργείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου.

Οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, όπως και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

Μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη στα CDS είναι το γεγονός ότι οι τιμές των 10ετών συμβολαίων προσεγγίζουν τις τιμές των πενταετών.

Για παράδειγμα, στην Ιταλία το 5ετές είναι στις 546 μονάδες, ενώ το 10ετές στις 520,5. Η διαφορά συρρικνώθηκε στις 25,5 μονάδες από 35,5.

Στη Γαλλία, αντίστοιχα τα 5ετή συμβόλαια είναι στις 476 μονάδες και τα 10ετή στις 454,5. Η διαφορά μειώθηκε στις 21,5 μονάδες από 31,5. Στη Γερμανία η διαφορά αυτή υποχώρησε στις 21,5 μονάδες από 18,5.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ανήλθε μέχρι το 3,53% και το spread με τα γερμανικά ομόλογα στις 170 μονάδες βάσης (+20).

Στην Ισπανία, το spread διευρύνθηκε στις 470 μονάδες (+25) και στο Βέλγιο στις 296 (+14). Χαμηλότερα κινείται και το ευρώ, που διολίσθησε χαμηλότερα κατά 0,60% σε 1,3442 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε πέσει μέχρι τα 1,3429.

Στον αντίποδα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 0,08% στο 1,89%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές της αγοράς η ΕΚΤ δεν έχει κάνει σήμερα την εμφάνιση της στην αγορά.

Η κρίση χρέους χτύπησε και τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπου η απόδοση στα 5ετή ομόλογα «ΑΑΑ» ξεπέρασε και τα υψηλά του 2009.

Τα ευρωχρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες, άνω του 2% κατά μέσο όρο, επεκτείνοντας τις απώλειες των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Στην Ισπανία, το χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 2,29%, στην Ιταλία κατά 3,26% και στη Γαλλία κατά 2,70%.

Θα γλιτώσει η Γερμανία;

Προς το παρόν, οι εκροές κεφαλαίων από την περιφέρεια του ευρώ κατευθύνονται στα «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα. Όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να υποστεί ευθύ πλήγμα και η γερμανική οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να μην υποχωρούν όταν αυξάνονται οι αποδόσεις όλων των άλλων ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Η ζήτηση για ομόλογα διάρκειας άνω του 1 έτους έχει περιοριστεί, ενώ το spread των αμερικανικών και των βρετανικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί, δείχνοντας την προτίμηση των επενδυτών για κρατικά ομόλογα από μεγάλες χώρες που δεν είναι μέλη του ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία προσέφερε στη δημοπρασία 2ετών ομολόγων το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει δώσει ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν η ζήτηση να είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί μεγάλο ποσό από την προσφορά.

Και τα δύο βασικά σενάρια για το μέλλον του ευρώ, δημοσιονομική ένωση ή διάλυση της Ευρωζώνης έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη Γερμανία.

Στην πρώτη περίπτωση, το κόστος δανεισμού θα ήταν υψηλότερο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα έχει ένα εθνικό νόμισμα (μάρκο) που θα ανατιμάτο ραγδαία, πλήττοντας τις εξαγωγές στις οποίες στηρίζεται η γερμανική οικονομία.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι αν η Γερμανία δεν κινηθεί γρήγορα προς τη «μεγάλη λύση» και κυρίως την ενεργοποίηση της ΕΚΤ, τότε θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα και η ίδια τις επιπτώσεις της κρίσης, σε ένα βαθμό που μάλλον η κυβέρνηση Μέρκελ δεν έχει αντιληφθεί ακόμα.

Όπως λένε οι αναλυτές, η Γερμανία φαίνεται να ζυγίζει τις δύο επιλογές που έχει μπροστά της:

Είτε θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα χρέη των περισσότερων από τους εταίρους της (σε αντάλλαγμα για τη στενή εποπτεία των προϋπολογισμών τους) είτε θα αποχωρήσει από το ευρώ, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ενός πολύ ακριβού μάρκου.

Προς το παρόν, δείχνει να προτιμά την πρώτη επιλογή. Προς το παρόν…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024