Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού στη δημοπρασία 5ετών ιταλικών ομολόγων

Ραγδαία αύξηση του κόστους δανεισμού στη δημοπρασία 5ετών ιταλικών ομολόγων

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 εκτινάχθηκε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία 5ετών ιταλικών ομολόγων που έγινε την Δευτέρα, καθώς μαίνεται η κρίση χρέους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Στο υψηλότερο επίπεδο των 14 τελευταίων ετών εκτινάχθηκε το επιτόκιο κατά τη δημοπρασία 5ετών ιταλικών ομολόγων που έγινε την Δευτέρα, καθώς μαίνεται η κρίση χρέους στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το ιταλικό δημόσιο άντλησε συνολικά 3 δισ. ευρώ (όσο ήταν και ο στόχος) με επιτόκιο 6,29%, το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1997.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 13 Οκτωβρίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 5,32%.

Ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης ήταν 1,47 φορές, από 1,34 τον Οκτώβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε σε επίπεδο-ρεκόρ, πάνω από το «φράγμα» του 7% και συγκεκριμένα στο 7,48%.

Σήμερα, έπεσε μέχρι το 6,40% αλλά αργότερα ανλεβηκε στο 6,55%. Το spread με τα γερμανικά ομόλογα διαμορφώνεται στις 456 μονάδες βάσης.

Υψηλό επιτόκιο είχε πληρώσει η Ιταλία και στις 10 Νοεμβρίου, όταν έγινε η δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων. Είχε διαμορφωθεί στο 6,087%, υψηλότερο επίπεδο από το 1997.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, το ευρώ υποχώρησε, ενώ τα χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.

Για το 2012, η χώρα πρέπει να δώσει 200 δισ. ευρώ για λήξεις παλαιότερων ομολόγων, τα υπερδιπλάσια απ’ ότι η Ισπανία. Η πρώτη μεγάλη λήξη, ύψους 26 δισ. ευρώ, είναι την 1η Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Μάριο Μόντι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας και αναζητά προσωπικότητες που θα στελεχώσουν τα υπουργεία.

Ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν η κυβέρνησή του θα αποτελείται μόνο από τεχνοκράτες ή αν τα στελέχη θα αποτελούν «προσωπικότητες» (ίσως και πολιτικές προσωπικότητες) -όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Serra- οι οποίες θα αποτελούν «γέφυρα» με τον κόσμο της πολιτικής.

«Η αξιοπιστία έχει χαθεί και θα πάρει λίγο καιρό ώστε οι παράγοντες της αγοράς να πιστέψουν ότι η χώρα είναι πίσω στο σωστό δρόμο», λένε οι αναλυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024