Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του 2012

Στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του 2012

Στην τελική ευθεία είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ώς τις 21 Νοεμβρίου, ενώ το πρωί της Δευτέρας έγινε ευρεία σύκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο.. Το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,5% περίπου του ΑΕΠ, εφόσον συμπεριληφθεί ποσό ύψους 4-4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος από τη μείωση των τόκων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η ύφεση στην οικονομία αναμένεται να μειώσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% εφέτος. Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα για το 2011, θα κλείσει κοντά στο 9% του ΑΕΠ (19,5 δισ. ευρώ περίπου). 

Στην τελική ευθεία είναι η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ώς τις 21 Νοεμβρίου.

Το πρωί της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 9 ξεκίνησε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευ. Βενιζέλο, η οποία τελείωσε λίγο μετά τις 12:00.

Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα διμερών συναντήσεων με τα υπουργεία για τον προϋπολογισμό, καθώς και συζήτησης και έγκρισης του σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Για να εκπληρωθεί ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα φέτος, θα πρέπει μέσα στο επόμενο δίμηνο να εισπραχθούν έσοδα ύψους 12 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η υστέρηση που παρουσιάζουν σήμερα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ήδη δοθεί εντολή στο ΣΔΟΕ να εντείνει τις πιέσεις προς τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρά στην ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου.

Ανώτατοι παράγοντες του ΣΔΟΕ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίστες με τα ονόματα οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι χρωστούν πάνω
από 150.000 ευρώ ο καθένας (ληξιπρόθεσμες οφειλές) και αμέσως μετά θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία μεταξύ των οποίων και το αυτόφωρο.

Άλλωστε, με ανακοίνωσή του σήμερα το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε τους οφειλέτες αυτούς να φροντίσουν άμεσα και μέχρι την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους για να μην συμπεριληφθούν στις λίστες και να αποφύγουν έτσι την ενεργοποίηση των μέτρων που προβλέπει η νομοθεσία.

Ο προϋπολογισμός θα ενσωματώνει κατά τρόπο αυτόματο και την τροποποίηση του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, δηλαδή τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό για μισθούς, συντάξεις, εφεδρεία στο Δημόσιο και αφορολόγητο όριο.

Το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα μειωθεί στο 5,5% περίπου του ΑΕΠ, εφόσον συμπεριληφθεί ποσό ύψους 4-4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα είναι το όφελος από τη μείωση των τόκων στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, ενώ η ύφεση στην οικονομία αναμένεται να μειώσει ταχύτητα στο 2,8% από 5,5% εφέτος.

Το κρατικό χρέος, μετά την ανταλλαγή ομολόγων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 150% του ΑΕΠ το 2012 (325 δισ. ευρώ), ενώ χωρίς την ανταλλαγή, σε 198,2% του ΑΕΠ ή 428, δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα για το 2011, θα κλείσει κοντά στο 9% του ΑΕΠ (19,5 δισ. ευρώ περίπου), από 8,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση (στο προσχέδιο). Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, το έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9%.

Η κυριότερη αιτία της απόκλισης είναι οι μικρότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις του τέλους ακινήτων, καθώς εφέτος τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν 700 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα είχε διευρυνθεί στα 2,4 δισ. ευρώ.

Κάθε απόκλιση από τα συμφωνημένα μέτρα για το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα από το 2012, ενώ, όπως είχε πει, τον περασμένο Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπάρχει ένα «μαξιλάρι» μέτρων 0,5% του ΑΕΠ (ή 1,1 δισ. ευρώ) το οποίο μπορεί να κλείσει την «τρύπα» το 2012.

Τα στελέχη της τρόικας είναι πιθανό να ζητήσουν την κάλυψη των αποκλίσεων αυτών με νέα μέτρα στο σκέλος των δαπανών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012.

Οι παρεμβάσεις που έχουν συμφωνηθεί αλλά και οι νέες -εφόσον χρειασθούν- θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

Η Κομισιόν στις φθινοπωρικές της προβλέψεις εκτιμά (χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου) ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει στο 8,9% του ΑΕΠ το 2011 και θα μειωθεί σε 7% το 2012 και 6,8% το 2013.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 144,9% του ΑΕΠ το 2010 θα ανέλθει στο 162,8% το 2011, για να φτάσει το 198,3% το 2012 και το 198,5% το 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024