Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ έως τα τέλη του 2012 προωθεί η Μέρκελ

Αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ έως τα τέλη του 2012 προωθεί η Μέρκελ

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με γερμανικές πηγές που επικαλείται το Reuters. H Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί να έχουν εγκριθεί οι αλλαγές από τα 27 μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του 2012. Στο επίκεντρο των αλλαγών που προωθεί το Βερολίνο είναι η δυνατότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών σε ακραίες περιπτώσεις που απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, μεταξύ των «27» πολλοί αντιδρούν στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία εγκρίθηκε με δυσκολία από ορισμένα κράτη - μέλη.

Επιτάχυνση των διαδικασιών για την αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με γερμανικές πηγές που επικαλείται το Reuters. H Μέρκελ φέρεται να επιθυμεί να έχουν εγκριθεί οι αλλαγές από τα 27 μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του 2012.

Στο επίκεντρο των αλλαγών που προωθεί το Βερολίνο είναι η δυνατότητα της ΕΕ να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών σε ακραίες περιπτώσεις που απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μεταξύ των «27» πολλοί αντιδρούν στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία εγκρίθηκε με δυσκολία από ορισμένα κράτη – μέλη, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφισμάτων για τις αλλαγές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε δηλώσεις της στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF την Κυριακή κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να δώσουν μεγαλύτερη δύναμη στις Βρυξέλλες, προωθώντας τη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση.

«Θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, μαζί με όλες τις χώρες που το έχουν. Αλλά αυτό απαιτεί μια βασική αλλαγή στην πολιτική μας και περισσότερη Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε περισσότερη δύναμη στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα το δικαίωμα να παρεμβαίνει, στην περίπτωση που οι χώρες δεν τηρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» τόνισε η Μέρκελ.

«Βήμα- βήμα, θέλουμε περισσότερη Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη θα αναπτυχθούν μαζί, αλλιώς οι πολίτες δεν θα πεισθούν ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση που δημιούργησαν εκείνοι που θεσμοθέτησαν το ευρώ. Πρέπει να την τελειοποιήσουμε. Να την μετατρέψουμε σε δημοσιονομική ένωση και μετά σε πολιτική ένωση» υπογράμμισε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να εισηγηθεί τη διεξαγωγή αναθεωρητικής συνέλευσης για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

To σχετικό δημοσίευμα κυκλοφορεί τη Δευτέρα, υπό τον τίτλο «Μυστική επιχείρηση σύνταγμα» και υπότιτλο, «Στο συνέδριό τους οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν να πραγματοποιήσουν στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική και να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες μεγαλύτερη εξουσία. Η πρόθεσή τους μπορεί να οδηγήσει σε γενική αναθεώρηση του συντάγματος».

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η καγκελάριος επιταχύνει τους ρυθμούς όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η καγκελαρία πιέζει για την ολοκλήρωση –εάν είναι δυνατόν μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου- μιας μεταρρυθμιστικής συνέλευσης της ΕΕ.

Κύριος στόχος είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και η δυνατότητα προσφυγής, για παράδειγμα, εναντίον των χωρών που συστηματικά παραβιάζουν τους κοινούς κανόνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024