Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο ψηφίσματος για έξοδο χωρών από το ευρώ αλλά όχι την ΕΕ, προωθεί το CDU της Μέρκελ

Σχέδιο ψηφίσματος για έξοδο χωρών από το ευρώ αλλά όχι την ΕΕ, προωθεί το CDU της Μέρκελ

Σχέδιο ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, όπως δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στο συνέδριο του ετήσιου συνεδρίου του CDU στη Λειψία, στις 14-15 Νοεμβρίου. Για να γίνει επίσημη κυβερνητική πολιτική, θα πρέπει να εγκριθεί και από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και ενδεχομένως να χρειαστεί και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης. Σχολιάστε...

Σχέδιο ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα εξόδου μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, όπως δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος.

Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στο συνέδριο του ετήσιου συνεδρίου του CDU στη Λειψία, στις 14-15 Νοεμβρίου.

Για να γίνει επίσημη κυβερνητική πολιτική, θα πρέπει να εγκριθεί και από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και ενδεχομένως να χρειαστεί και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Το σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει σε μία χώρα που δεν θέλει ή δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες του ευρώ, να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, χωρίς να φεύγει από την ΕΕ, έχει αποφασισθεί να συζητηθεί στο ετήσιο συνέδριο του CDU, δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Bloomberg ο Νόρμπερτ Μπαρτλ, υψηλόβαθμο στέλεχος του CDU στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

Ο κ. Μπαρτλ εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση θα έχει μεγάλη υποστήριξη από τους συνέδρους του κόμματος και θα εγκριθεί.

«Το ψήφισμα θα περάσει, είμαι σίγουρος γι’ αυτό» δήλωσε. «Οποιαδήποτε χώρα που θα θέλει μόνη της να φύγει από το ευρώ δεν θα πρέπει να εμποδίζεται να το κάνει» προσέθεσε.

«Θα γίνει τμήμα της πλατφόρμας του κόμματος μας για το μέλλον, αναφορικά με τις αλλαγές στο πλαίσιο των συνθηκών του ευρώ», σημείωσε.

Η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τη θέση της ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, με στόχο να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών, στην κατεύθυνση της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλουν οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Χθες, Τετάρτη, η κ. Μέρκελ είπε για μία ακόμα φορά πρέπει να γίνουν αλλαγές στη Συνθήκη της ΕΕ, καθώς, όπως σημείωσε, η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τόσο δυσάρεστη τώρα που είναι καιρός για αλλαγή.

Ανοικτό ενδχόμενο αλλαγών έχει αφήσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ την ανάγκη τροποποιήσεων έχουν υπογραμμίσει και οι συνομοσπονδίες εργοδοτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αρκέστηκε να πει πρόσφατα πως δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη έξοδος χώρας από το ευρώ, ενώ ο προκάτοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε μιλήσει ανοικτά για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ώστε «να μην επιτρέπεται σε ένα κράτος – μέλος να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ένωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024