Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Ιταλία δέχεται εποπτεία από ΔΝΤ και Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Η Ιταλία δέχεται εποπτεία από ΔΝΤ και Κομισιόν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε στις Κάννες, κατά τη Σύνοδο της G20 για να προωθήσει το πακέτο μεταρρυθμίσεων, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιστρέφει στη Ρώμη έχοντας δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Η Ρώμη αποφάσισε μόνη της να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιβλέψει την υλοποίηση» λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο. Άλλη η εκδοχή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι: «Μόνο συμβουλές, καμία επιτήρηση». Στον «αέρα» η έγκριση των νέων μέτρων από την ιταλική Βουλή μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών της συμπολίτευσης. «Η Ιταλία βιώνει μία κρίση άνευ προηγούμενου» δηλώνει ο Τζορτζιο Ναπολιτάνο.

Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε στις Κάννες, κατά τη Σύνοδο της G20, για να προωθήσει το πακέτο μεταρρύθμίσεων και τις αγορές να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιστρέφει στη Ρώμη έχοντας δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ και την Κομισιόν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Ελεγκτές της Κομισιόν φθάνουν την επόμενη εβδομάδα στην ιταλική πρωτεύουσα.

«Η Ρώμη αποφάσισε μόνη της να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιβλέψει την υλοποίηση» λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο. Από την πλευρά της η Ρώμη επιμένει, πάντως, ότι πρόκειται για «συμβουλευτική υποστήριξη» κι όχι «επιτήρηση» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήθελε να πει «όχι» στους ελεγκτές, αλλά τελικώς υπέκυψε, γράφει η ιταλική Repubblica, επισημαίνοντας ότι ο έλεγχος θα αρχίσει πρώτα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν αμφιβόλω τίθεται, εν τω μεταξύ, η έγκριση των νέων μέτρων από την ιταλική Βουλή (με διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης) μετά και την ανεξαρτητοποίηση δύο βουλευτών της συμπολίτευσης που έρχεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Εθελοντική… εποπτεία

«Η Ιταλία αποφάσισε από μόνη της να ζητήσει από το ΔΝΤ να επιβλέπει την υλοποίηση» των μέτρων της για τη μείωση του ιταλικού δημόσιου ελλείμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Κάννες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ειδικοί της θα μεταβούν στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να κάνουν αποτίμηση της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επισήμανε ότι θα γίνεται μία αποτίμηση της προόδου της Ιταλίας σε τριμηνιαία βάση. «Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί» συμπλήρωσε.

«Συμφωνήσαμε σαφώς σήμερα πάνω στο γεγονός ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάζουν τις εκθέσεις τους κάθε τρίμηνο» δήλωσε και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ρώμη: «Συμβουλές, όχι επιτήρηση»

Ωστόσο, η Ρώμη δίνει μία διαφορετική εκδοχή. Η Ιταλία δεν αποδέχθηκε μία επίσημη «επιτήρηση» από τον θεσμό της Ουάσινγκτον, αλλά είναι έτοιμη να ζητήσει «συμβουλές» για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων προς την Ευρωζώνη για την ανάταξη των δημοσιονομικών της και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε στις Κάννες ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι «απόψεις» του ΔΝΤ θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρίνισε.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Tg5 (του ομίλου του Μπερλουσκόνι) μετέδωσε ότι υπάρχει «επίσημη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιτήρηση, ούτε και δανεισμός. Το ΔΝΤ θα δώσει στην Ιταλία μόνον χρήσιμες συμβουλές».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε για την αξιοπιστία της Ιταλίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αποφασίσαμε να εμπλακεί στη διαδικασία της εποπτείας το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία του και οι Ιταλοί είπαν ότι μπορούν να το δεχθούν αυτό» δήλωσε πάντως ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Με το κλίμα γενικευμένης ανησυχίας και την έλλειψη αξιοπιστίας της Ιταλίας, ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα ή καθυστέρηση μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα» δήλωσε η πηγή της ΕΕ, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η οι αγορές δεν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη, τα spreads του 10ετούς ομολόγου έφθασαν στο οριακό σημείο του 6,4%.

Κινδυνεύει η έγκριση των μέτρων

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο για την κυβέρνησή του περιβάλλον, όπως διαγράφεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ήδη, από χθες, Πέμπτη, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνέδεσε με ψήφο εμπιστοσύνης την έγκριση της συνολικής δέσμης μέτρων για την ανάπτυξη, δεσμευόμενος απέναντι στους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ στις Κάννες ότι εντός 10-15 ημερών τα μέτρα θα εφαρμοστούν και θα ακολουθήσει διάλογος με τα συνδικάτα για μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και αύξηση της συντάξιμης ηλικίας.

Το κλίμα στην Ιταλία είναι εκρηκτικό με την αντιπολίτευση, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης, να ζητούν κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εν συνεχεία πρόωρες εκλογές. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ρώμη.

Την κατάσταση περιπλέκει η ανεξαρτητοποίηση δύο κεντροδεξιών βουλευτών το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τους Ιταλούς σχολιαστές η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να κινδυνεύει να μην επιτύχει την έγκριση των μέτρων που αφορούν την απελευθέρωση επαγγελμάτων, πώληση των δημοσίων ακινήτων και την άμεση δυνατότητα μετάθεσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Ναπολιτάνο: «Κρίση άνευ προηγουμένου»

Για μία κρίση άνευ προηγουμένου που βιώνει η χώρα μίλησε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατά τη διάρκεια τελετής στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη Ρώμη, επ’ ευκαιρίας της εθνικής εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πρόκειται για μια κρίση άνευ προηγουμένου. Η χώρα μας, και πολλές άλλες, πιέζονται από μια κρίση με διάρκεια, ένταση και έκταση που δεν γνωρίζει ανάλογο προηγούμενο στα χρόνια μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» τόνισε ο Ναπολιτάνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024