Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα» ξεκαθαρίζει ο Ευ.Βενιζέλος

«Δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα» ξεκαθαρίζει ο Ευ.Βενιζέλος

Την ανάγκη ξεκάθαρου μηνύματος στους Ευρωπαίους εταίρους πως η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα εργαστεί ταχύτατα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με «όποιο κυβερνητικό σχήμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και επικροτώντας το «παράθυρο συναίνεσης που άνοιξε». Βασικός στόχος είναι η άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατό, πριν τις 15 Δεκεμβρίου, με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου. Η νέα συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία (180 βουλευτών), υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος.

Την ανάγκη ξεκάθαρου μηνύματος στους Ευρωπαίους εταίρους πως η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και θα εργαστεί ταχύτατα για την κύρωση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής με «όποιο κυβερνητικό σχήμα» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επικροτώντας το «παράθυρο συναίνεσης που άνοιξε». Βασικός στόχος είναι η άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατό, πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο εξαιρετικά δυσμενές κλίμα στις διεθνείς αγορές, διαβεβαιώνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες.

Μιλώντας στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τα «δέκα βήματα αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας».

Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα, χωρίς καθυστέρηση και περισπάσεις, θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει για την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου. Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε πως θα σταλούν επιστολές για το πλαίσιο στο οποίο θα «κινηθεί όχι η κυβέρνηση, αλλά η πατρίδα».

Το μήνυμα της Αθήνας θα είναι η ξεκάθαρη επισήμανση πως δεν προχωρούμε σε δημοψήφισμα, την στιγμή που προδιαγράφεται ένα «παράθυρο συναίνεσης, έστω και αργά». Η εξέλιξη αυτή, σημείωσε, είναι σημαντική «ανεξαρτήτως προθέσεων και σκοπιμοτήτων».

«Έχοντας το βίωμα των Καννών», υποστήριξε ο Ευ.Βενιζέλος, η Αθήνα θεωρεί πως εφόσον υπάρχει συναίνεση, περιττεύει το δημοψήφισμα.

Γύρω από την πολιτική θέση «πως στηρίζουμε και υπερψηφίζουμε όλοι» τις αποφάσεις της Συνόδου, συνέχισε ο υπουργός, η χώρα «μπορεί να κινηθεί η χώρα ανεξάρτητα από το κυβερνητικό σχήμα», με δεδομένη την εμπέδωση της συναίνεσης. «Αλλιώς η χώρα δεν στέκεται, δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης της Παρασκευής, ο υπουργός ανέφερε πως «δίνεται μέσα σε νέα πολιτικά συμφραζόμενα ώστε να έχουμε ένα κλίμα και μία κυβέρνηση ανάλογη των περιστάσεων, όπως στάθηκε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». «Θέλουμε να έρθουν μαζί και άλλη να μοιραστούμε αυτό το βάρος, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης και να αντιπροσωπεύεται η χώρα».

Ο Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε πως κεντρικός στόχος είναι η εκταμίευση της επόμενης δόσης το συντομότερο δυνατόν, «και πάντως πριν τις 15 Δεκεμβρίου», με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Στόχος της Αθήνας είναι η άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με την τρόικα για την νέα δανειακή σύμβαση. Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτών).

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι επίσης η γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους ιδιώτες πιστωτές για το «κούρεμα», με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024