Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η επιδείνωση της κρίσης αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εντείνει αντικειμενικά τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον νέο πρόεδρο της Μάριο Ντράγκι να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Εκτός από τις φωνές που ζητούν μείωση επιτοκίων, πληθαίνουν και οι φωνές όσων τονίζουν ότι η ΕΚΤ κρατά στα χέρια της ένα από τα «κλειδιά» για την επίλυση της κρίσης και ζητούν από το ΔΣ της ευρωτράπεζας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας και να προχωρήσει ουσιαστικά στην εκτύπωση νέου χρήματος.

Η επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη εντείνει αντικειμενικά τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον νέο πρόεδρο της Μάριο Ντράγκι να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Εκτός από τις φωνές που ζητούν μείωση επιτοκίων, πληθαίνουν και οι φωνές όσων τονίζουν ότι η ΕΚΤ κρατά στα χέρια της ένα από τα «κλειδιά» για την επίλυση της κρίσης και ζητούν από το ΔΣ της ευρωτράπεζας να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας και να προχωρήσει ουσιαστικά στην εκτύπωση νέου χρήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αβεβαιότητα γύρω από την κρίση στην Ελλάδα θα αναγκάσει την ΕΚΤ να ρίξει στην αγορά «ένα τείχος από χρήματα» ώστε να αγοράσει ομόλογα από τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές.

«Πρέπει να πάνε στην αγορά και να πούνε ότι έχουν ένα τείχος από χρήματα εδώ και ανεξάρτητα από το πόσες εικασίες θα υπάρξουν να συνεχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα και όποια άλλα ομόλογα απειλούνται» δήλωσε.

«Νομίζω ότι θα το κάνουν. Δεν νομίζω ότι έχουν άλλη επιλογή», δεδομένης της κατάστασης με την Ελλάδα, προσέθεσε.

Με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme), η ΕΚΤ έχει δαπανήσει 173,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από πέρυσι με την αγορά ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων και συνεχίζοντας τον εφετινό Αύγουστο με την αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει τη χρήση «μη συμβατικών μέτρων». Στα μη συμβατικά μέτρα περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις με αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και η διάθεση απεριόριστης ρευστότητας στις εμπορικές τράπεζες.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων, με εντονότερους ρυθμούς. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα «απεριόριστα μέσα» που διαθέτει και να στηρίξει τα ομόλογα που βρίσκονται υπό πίεση (νομισματοποίηση του χρέους) σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση απ’ ότι κάνει μέχρι σήμερα.

Εν συνεχεία, τα ομόλογα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στον EFSF.

Ο κυριότερος λόγος που αντιδρούν πολλοί στην Ευρώπη (κυρίως από τη Γερμανία) είναι ο φόβος για μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, αν και αυτοί που είναι υπέρ της νομισματοποίησης του χρέους, τονίζουν ότι αυτές οι ανησυχίες είναι «υπερβολικές» και πως είναι δυνατή η μεγαλύτερη ενεργοποίηση της ΕΚΤ χωρίς να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024