Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι εισήγηση για πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν παίρνουν απόδειξη

Στο τραπέζι εισήγηση για πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους δεν παίρνουν απόδειξη

Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους πολίτες δεν ζητούν απόδειξη κατά τις αγορές τους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σϋστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του έτους. Τί θα γίνει με τη φοροκάρτα και την είσπραξη ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Την επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε όσους πολίτες δεν ζητούν απόδειξη κατά τις αγορές τους, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σϋστημα, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα και θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζουν στο υπουργείο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους καταναλωτές εντοπίζονται από τα συνεργεία του ΣΔΟΕ να μην έχουν μαζί τους απόδειξη για τις αγορές που πραγματοποίησαν.

Τα μέλη του συνεργείου ελέγχου θα συντάσσουν διαπιστωτική πράξη για πρόστιμο και το αντίτυπο της θα δίνεται στον καταναλωτή. Αυτός θα έχει τη δυνατότητα να το εξοφλήσει εντός 10ημέρου με έκπτωση 50%.

Στα σχέδια του υπουργείου περιλαμβάνεται η απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Έτσι, σε κάθε εμπορική συναλλαγή με κάρτες ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την τράπεζα και θα αποδίδεται απ’ αυτήν αυτομάτως στο κράτος.

Δηλαδή, όταν ένας καταναλωτής πληρώνει με κάρτα το τμήμα του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, ο φόρος δεν θα αποδίδεται στην εταιρεία από την τράπεζα, αλλά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται στο Δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου, ενδεχομένως να υπάρξουν κίνητρα, όπως η έκπτωση φόρου.

Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ύψος της έκπτωσης, εκτιμάται ότι θα είναι περί το 3%.

Αντίστοιχο κίνητρο εξετάζεται και για να ενθαρρυνθεί η χρήση της φοροκάρτας.

Αυτό που μένει ακόμα να διευκρινισθεί είναι αν η δαπάνη θα αφαιρείται από τον φόρο που πληρώνεται στην εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ή αν θα εκπίπτει από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024