Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αναβαθμισμένες αρμοδιότητες για το ευρώ αναλαμβάνει ο Όλι Ρεν

Αναβαθμισμένες αρμοδιότητες για το ευρώ αναλαμβάνει ο Όλι Ρεν

Νέες αρμοδιότητες και αναβαθμισμένες εξουσίες αναλαμβάνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Όλι Ρεν προϊδεάζει για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία ζητούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Νέες αρμοδιότητες και αναβαθμισμένες εξουσίες αναλαμβάνει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προτείνει τον κ. Ρεν για τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ.

«Αυτός θα είναι ο καλύτερος τρόπος να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία, την αντικειμενικότητα και την αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων της Κομισιόν για συντονισμό, εποπτεία και επιβολή στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και της Ευρωζώνης ειδικότερα», δήλωσε.

Σημείωσε παράλληλα ότι «η ύπαρξη ενός επιτρόπου ειδικά για το ευρώ, επιβεβαιώνει ότι θέλουμε η οικονομική διακυβέρνηση να διεξάγεται εντός του πλαισίου της κοινότητας και μέσω των θεσμών της κοινότητας».

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι οι αρμοδιότητες για την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat, θα περάσουν στον επίτροπο για τη φορολογία και τελωνειακή ένωση, έλεγχο και καταπολέμηση της απάτης Άλγκιρντας Σεμέτα.

Όπως λένε κοινοτικοί αξιωματούχοι, αυτό γίνεται ώστε να ελαφρυνθεί ο φόρτος εργασίας του Φινλανδού επιτρόπου και να μπορεί να εστιάσει περισσότερο την προσοχή του στα θέματα που απασχολούν τώρα την Ευρωζώνη.

Και οι δύο επίτροποι θα συζητήσουν τα νέα καθήκοντα τους με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου μέσα στο Νοέμβριο.

Ο κ. Μπαρόζο δεν ανακοίνωσε ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων του κ. Ρεν. Κοινοτικές πηγές λένε ότι ο κ. Ρεν θα έχει τη δυνατότητα να επιβλέπει τους αυστηρότερους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κράτη-μέλη δεν παραβιάζουν τους κανόνες για τα ελλείμματα και τα χρέη.

Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Όλι Ρεν προϊδεάζει για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία ζητούν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024