Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων μάλλον δεν θα ενεργοποιήσει τα CDS

Το μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων μάλλον δεν θα ενεργοποιήσει τα CDS

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές για το αν συνιστά «πιστωτικό γεγονός» και συνεπώς οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS). Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) και επικεφαλής της ISDA στην Ευρώπη, Γιώργος Χατζηνικολάου, δηλώνει στο in.gr ότι η Ένωση αναμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα συμφωνηθεί και εν συνεχεία αν κάποιος κάτοχος CDS υποβάλει ερώτημα η αρμόδια επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές για το αν συνιστά «πιστωτικό γεγονός» και συνεπώς οδηγήσει σε ενεργοποίηση των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS).

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) και επικεφαλής της ISDA στην Ευρώπη, Γιώργος Χατζηνικολάου, δήλωσε την Πέμπτη στο in.gr ότι η Ένωση αναμένει τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα συμφωνηθεί και εν συνεχεία αν κάποιος κάτοχος CDS υποβάλει ερώτημα η αρμόδια επιτροπή θα λάβει τις αποφάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι οι διαδικασίες που ακολουθεί η Ένωση είναι οι κατάλληλες, ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων διαφανής και αντανακλά το σύνολο της αγοράς.

Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο γενικός σύμβουλος της Ένωσης, Ντέιβιντ Τζιν, είπε ότι η νέα εθελοντική συμφωνία για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες μάλλον δεν θα προκαλέσει «πιστωτικό επεισόδιο», ούτε ενεργοποίηση των συμβολαίων ανταλλαγής αθέτησης πληρωμών.

«Απ’ όσο βλέπουμε, παραμένει μια εθελοντική συμφωνία και κατά συνέπεια είμαστε στην ίδια θέση που ήμασταν και όταν συμφωνήθηκε το 21%», αναφερόμενος στην αρχική συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

«Το ποσοστό (των ζημιών που θα υποστούν οι ιδιώτες), όσον αφορά την ανάλυση που γίνεται για τα CDS, δεν αλλάζει τίποτα. Συνήθως, μια εθελοντική συμφωνία δεν ενεργοποιεί τα CDS», υπογράμμισε.

Όπως είπε ακόμα, η τελική απόφαση για το εάν έχει προκληθεί «πιστωτικό επεισόδιο» επαφείεται στην επιτροπή προσδιορισμών του ISDA, η οποία θα εξετάσει το θέμα όταν θα της ζητηθεί από κάποιον που δραστηριοποιείται στην αγορά των CDS.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σημείωσε ότι δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη η καθαρή παρούσα αξία της ζημιάς για τους ομολογιούχους, προσθέτοντας ότι το IIF θα χρειασθεί να συνεχίσει τη συνεργασία του με τις αρχές «για να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη εθελοντική συμφωνία».

Στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής αναφέρεται ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης θα συμβάλλουν στο πακέτο της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών με το ποσό των 30 δισ. ευρώ».

Αυτή η αναφορά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δανεισθεί το ποσό των 30 δισ. ευρώ από το
Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με το οποίο θα εγγυηθεί την πληρωμή των νέων ομολόγων που θα πάρουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Στις διεθνείς αγορές, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «εθελοντικός» χαρακτήρας στη συμμετοχή των ιδιωτών και ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν τα CDS ώστε οι επενδυτές να καλύψουν το τμήμα των απωλειών που θα προκύψει από το «κούρεμα».

Άλλωστε, κατά τις εντατικές διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων – τραπεζιτών, η εναλλακτική επιλογή που είχαν οι ιδιώτες ήταν ένα ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» απ’ αυτό που συμφωνήθηκε τελικώς, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων υπήρχε πάντα η προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να λάβει αμιγώς υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Εφόσον η συμφωνία παραμείνει -εντός ή εκτός εισαγωγικών- εθελοντική, τότε μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ανοικτό είναι για παράδειγμα το ενδεχόμενο ορισμένοι ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες) να μην δεχθούν το «κούρεμα» 50% είτε σε όλα τα ομόλογα που διαθέτουν ή σε ένα τμήμα αυτών, υπονομεύοντας την επιτυχία του προγράμματος.

Μπορεί για παράδειγμα να επιλέξουν να διακρατήσουν τα ομόλογα που λήγουν τα επόμενα 3-5 χρόνια και να πληρωθούν στο 100% και να προσφέρουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής μακροπρόθεσμους τίτλους.

Επιπλέον, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι καλύτερα να πληρωθούν να CDS από το να μην πληρωθούν, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον όσους επενδυτές έχουν έκθεση στο ελληνικό κρατικό χρέος (δεν αναφέρονται στα «γυμνά» CDS όπου ο επενδυτές δεν κατέχει τα κρατικά ομόλογα για τα οποία υποτίθεται ότι έχει αγοράσει τα ασφάλιστρα).

Τα CDS, αν και έχουν δαιμονοποιηθεί, είναι μία ασφάλεια έναντι του κινδύνου ζημιών από μία επένδυση. Όταν ένας επενδυτές έχει ζημιές αλλά δεν πληρώνεται από το ασφάλιστρο τότε αυτό είναι άχρηστο.

Επιπλέον, θα μειωθούν οι επενδύσεις σε «επικίνδυνα» ομόλογα, καθώς δεν θα υπάρχει προστασία από πιθανές ζημίες. Ποιος θα αγοράζει ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών, αν κάποτε στο μέλλον, σε περίπτωση κουρέματος, δεν θα μπορεί να καλύψει τη ζημιά;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού αποθετηρίου (Depository Trust & Clearing Corporation), η καθαρή έκθεση σε ελληνικά CDS είναι 3,67 δισ. δολάρια.

Εκτιμάται ότι η ενεργοποίηση των CDS δεν θα προκαλούσε τόσο μεγάλα προβλήματα στις αγορές όσο έχει κατά καιρούς εκτιμηθεί.

Σημειώνεται ότι τα CDS τα πληρώνει κυρίως ο τελευταίος πωλητής. Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από την ενεργοποίηση των CDS, ωστόσο αυτοί που πρέπει να πληρώσουν τα συμβόλαια αντιδρούν, προστατεύοντας τα συμφέροντα τους και προσπαθώντας να περιορίζουν τις ζημίες τους.

Στην κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 (η οποία ήταν market maker στην αγορά CDS) δεν δημιουργήθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα από την πληρωμή των συμβολαίων. Τα περισσότερα προβλήματα στην αγορά προκλήθηκαν από «αθώα» προϊόντα όπως για παράδειγμα τα repos.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024