Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα Ιταλίας - Γαλλίας για μια θέση στην ΕΚΤ

Κόντρα Ιταλίας – Γαλλίας για μια θέση στην ΕΚΤ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να παραιτηθεί για να «μη δημιουργήσει ένα casus belli» με τη Γαλλία. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι με την διαδοχή στην κεφαλή της ΕΚΤ, όπου αναλαμβάνει από τον απερχόμενο Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι και παραμένοντας στη θέση του ο Σμάγκι, η Ιταλία έχει δύο θέσεις στην ΕΚΤ, ενώ η Γαλλία καμία.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να παραιτηθεί για να «μη δημιουργήσει ένα casus belli» με τη Γαλλία.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, με την διαδοχή στην κεφαλή της ΕΚΤ -όπου αναλαμβάνει ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι από τον απερχόμενο Γάλλο Ζαν Κλοντ Τρισέ- και παραμένοντας στη θέση του ο Σμάγκι, η Ιταλία έχει δύο θέσεις στην ΕΚΤ, ενώ η Γαλλία καμία.

Το ζήτημα είναι ότι έτσι η Ιταλία αθετεί την υπόσχεσή της να «ανοίξει» μια θέση για τη Γαλλία, έναντι της υπόσχεσης που είχε λάβει από το Παρίσι, για στήριξη στην υποψηφιότητα του Ντράγκι.

Προφανώς, ο Μπερλουσκόνι έγινε δέκτης της ενόχλησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με αποτέλεσμα να δηλώσει: «Απευθύνω έκκληση στον Μπίνι Σμάγκι να φύγει, αποφεύγοντας έτσι τριβές με τη Γαλλία».

Το βράδυ της Τετάρτης «δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Σαρκοζί. Δεν συναντηθήκαμε. Δυστυχώς με τη Γαλλία, υπάρχει το θέμα Μπίνι Σμάγκι που δεν ρυθμίζει τα πράγματα», δήλωσε ο Καβαλιέρε.

«Ο Μπίνι Σμάγκι διορίστηκε από την κυβέρνηση και σήμερα η κυβέρνηση τού ζητεί να παραιτηθεί για να μη δημιουργήσει μια αιτία πολέμου», τόνισε.

«Σήμερα υπάρχουν δύο Ιταλοί στο διευθυντήριο της ΕΚΤ. Είμαι ενθουσιασμένος γι αυτό με την Ιταλία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει, όσο δεν υπάρχει Γάλλος» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης όταν ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής.

Από την πλευρά, του ο Μπίνι Σμάγκι, που δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη θέση του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2013 λόγω του καθεστώτος ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, δεν δέχεται να παραιτηθεί παρά μόνο αν διοριστεί διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπερλουσκόνι αντίθετα απ’ ό,τι αναμενόταν, αποφάσισε να διορίσει διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας τον μέχρι πρότινος αναπληρωτή γενικό αναπληρωτή διευθυντή της Ιγκνάσιο Βίσκο, αντικαθιστώντας τον Ντράγκι, που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024