Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πρόταση από το IIF για εθελοντική ανταλλαγή ελληνικού χρέους

Νέα πρόταση από το IIF για εθελοντική ανταλλαγή ελληνικού χρέους

Νέα «σημαντική» πρόταση για εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές υποβλήθηκε την Τρίτη από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο οποίος όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους όρους της. Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης του ΥΠΟΙΚ Ευ.Βενιζέλου με τον επικεφαλής του ΙΙF Τσ.Νταλάρα, που τον τελευταίο καιρό και ενώ οι Βρυξέλλες απαιτούν από τις τράπεζες κούρεμα άνω του 50%, ανέβασε τους τόνους επισημαίνοντας σε μάλλον απειλητικό ύφος ότι «υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό».

Νέα «σημαντική» πρόταση για την εθελοντική ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές υποβλήθηκε την Τρίτη από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στην ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του την Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον.

Σε ανακοίνωσή του Iνστιτούτου ο εκπρόσωπος είπε: «Μία σημαντική νέα πρόταση έγινε από τον κύριο Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλής του IIF, εξ ονόματος των ιδιωτών πιστωτών, κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων».

Πρόσθεσε ότι αυτή αφορά σε εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους που περιλαμβάνονται στην πρόταση.

«Η προσφορά έγκειτο στην ανταλλαγή χρέους σε εθελοντική βάση, ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα. Στο χρονικό αυτό στάδιο, δεν μπορώ να επεκταθώ σε λεπτομέρειες» ανέφερε.

Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης (τη Δευτέρα) του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του ΙΙF Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος τον τελευταίο καιρό -και ενώ οι Βρυξέλλες απαιτούν από τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα άνω του 50%-, ανέβασε τους τόνους επισημαίνοντας σε μάλλον απειλητικό ύφος ότι «υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό».

Η Διεθνής Ένωση Τραπεζών (IIF) προέβαλε σκληρές αντιστάσεις στα εναλλακτικά σενάρια που της παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση και σήμερα προχώρησε στην κατάθεση των δικών της αντιπροτάσεων σε σχέση με τις δυνατότητες συμμετοχής στο αναθεωρημένο πρόγραμμα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση κυβερνητικού παράγοντα που περιγράφοντας τη στάση των τραπεζών έλεγε χθες το βράδυ ότι «οι τραπεζίτες είναι έξαλλοι», σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές γι’ αυτό και μέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβληθούν προσπάθειες για να βρεθεί λύση».

Πάντως, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν να ζητούν από τις τράπεζες να δεχθούν κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους που διακρατούν, ενώ το IIF τονίζει ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει εθελοντικός χαρακτήρας στην αναδιάρθρωση, αν το «κούρεμα» ξεπεράσει το 40%.

Οι διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες συνεχίζονται, ενώ όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιείται αργότερα σήμερα, δεν θα ανακοινώσει συγκεκριμένο ύψος περικοπής για το ελληνικό χρέος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024