Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύνταξη στα 67 προωθεί ο Μπερλουσκόνι μετά το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο

Σύνταξη στα 67 προωθεί ο Μπερλουσκόνι μετά το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο

Με βασικό αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, μετά το γαλλογερμανικό «τελεσίγραφο» για την υιοθέτηση μέτρων με στόχο τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να προτείνει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ερχόμενος σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Λέγκα του Βορρά που διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές στο ισχύον σύστημα συνταξιοδότησης.

Με βασικό αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος -στην οποία αντιδρά η Λέγκα του Βορρά- συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, μετά το γαλλογερμανικό «τελεσίγραφο» για την άμεση υιοθέτηση μέτρων με στόχο τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

Ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι με επίκεντρο τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ μετέβη και στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για αναλυτική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ετοιμάζεται να προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας στα 67 έτη -«μέτρο που πρόκειται να ισχύσει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», όπως δήλωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, έχει ανακοινώσει στους στενότερους συνεργάτες του ότι πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση πώληση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να συγκεντρώσει τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν, επίσης, ότι πρόκειται να ενισχυθεί και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων, στις οποίες το δημόσιο διατηρεί σοβαρό ποσοστό μετοχών, όπως και το σχέδιο απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι προθέσεις, όμως, του Ιταλού πρωθυπουργού, προσκρούουν στην άκαμπτη στάση του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά και κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι, του Ουμπέρτο Μπόσι.

Η Λέγκα υπενθύμισε τη Δευτέρα, μέσω του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας Μάρκο Ρεγκουτσόνι, ότι είναι αντίθετη σε μία μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, ακόμη και αν αναγνωρίζει ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ρεγκουτσόνι, δήλωσε ότι «στην Ιταλία μπορεί οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, με την προσφορά τους, στηρίζουν τις οικογένειες, διότι το κοινωνικό κράτος μας είναι ελλιπές»

Ο Μπερλουσκόνι από πλευράς του δήλωσε στους δημοσιογράφος ότι «θα κάνει ότι μπορεί για να προσπαθήσει να πείσει τον Μπόσι».

«Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται εκτάκτως στις 18:00 [19:00 ώρα Ελλάδος[ για να εξετάσει τα μέτρα που αποτελούν συνέπεια του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εν όψει του επομένου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Tετάρτη» αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Κυριακής την πρόθεσή του να συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Αύριο, σκέφτομαι να συγκαλέσω το υπουργικό συμβούλιο διότι προτίθεμαι να εκμεταλλευθώ την κατάσταση αυτή για να διαπιστώσω εάν μπορούμε να προωθήσουμε μέτρα που δεν κατόρθωσα μέχρι σήμερα να εφαρμόσω, εξαιτίας της διάστασης απόψεων στους κόλπους της πλειοψηφίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του το κεντρώο UDC δήλωσε ότι είναι έτοιμο να ψηφίσει μία «σωστή» μεταρρύθμιση.

Ισχυρές πιέσεις

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην Ιταλία, υπό το φόβο ότι η υπερχρεωμένη και με αναιμική οικονομική ανάπτυξη χώρα συνιστά απειλή για ολόκληρη την Ευρωζώνη και ζήτησαν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.

«Με την καγκελάριο Μέρκελ συναντήσαμε τον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι και τους υπενθυμίσαμε την ευθύνη που έχουν και τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο της Γερμανίας μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται μόνο χάρη στη χρηματοπιστωτικά ‘οχυρά’, όπως είναι ο EFSF με τον οποίο οπλίστηκε η Ευρωζώνη» συμπλήρωσε η Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την Ιταλία να μειώσει αξιόπιστα το δημόσιο χρέος (120% του ΑΕΠ).

«Θεωρούμε την Ιταλία έναν μεγάλο και σπουδαίο εταίρο της Ευρωζώνης και ας κάνει, λοιπόν, τα πάντα ώστε να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της» σημείωσε η Μέρκελ. Στο ίδιο μοτίβο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι επισήμανε πως από την Ιταλία «ζητήθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει πράξει όσα έχει υποσχεθεί».

Πιέσεις ασκήθηκαν στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση υπογραμμίζει τη Δευτέρα -διά του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματο και του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ηγέτη της Ιταλίας των Αξιών, ότι «η Ιταλία, στην χθεσινή σύνοδο, εξετέθη ανεπανόρθωτα και αυτό αποδεικνύεται από την ειρωνική αντίδραση του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ, όταν τους ζητήθηκε να απαντήσουν στο αν θεωρούν αξιόπιστο τον Μπερλουσκόνι».

«Ο πρωθυπουργός μας έμοιαζε με ένα μαθητή που πάει να δώσει εξετάσεις, χωρίς να έχει διαβάσει ποτέ του», δήλωσε ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc Π.Καζίνι.

Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται. Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι βιώσιμο το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και μιας σειράς σκανδάλων και ενδοκυβερνητικών διενέξεων.

Ο Μπερλουσκόνι πάντως επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ότι η Ιταλία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ώς το 2013 και θα αρχίσει να μειώνει το χρέος ιδιωτικοποιώντας κρατικούς πόρους.

Διένεξη με Σαρκοζί για την ΕΚΤ

Εξ άλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η διένεξη ανάμεσα στην Ιταλία και στη Γαλλία για το ζήτημα που έχει ανακύψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναζωπυρώθηκε εκ νέου την Κυριακή.

Η διένεξη αφορά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, που θα γίνει ο δεύτερος Ιταλός σε αυτό από την 1η Νοεμβρίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει πρόεδρός της.

Ο Μπίνι Σμάγκι είχε πει στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον Ιούνιο ότι θα παραιτηθεί πριν από τα τέλη του έτους. Αλλά έκτοτε έχει απορρίψει πολλές προσφορές να αναλάβει άλλα πόστα, είπε ο Μπερλουσκόνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι είχε εκ νέου διένεξη με τον Σαρκοζί για το θέμα. Ο Γάλλος πρόεδρος απαιτεί εδώ και μήνες ο Μπίνι Σμάγκι να αποχωρήσει και τη θέση του να αναλάβει κάποιος Γάλλος αμέσως μόλις ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αποχωρήσει από το θώκο του προέδρου της ΕΚΤ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μπίνι Σμάγκι θα αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να γίνει casus belli» δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Η θητεία του Μπίνι Σμάγκι ονομαστικά διαρκεί ώς το 2013. Θεωρείτο διάδοχος του Ντράγκι στην διοίκηση της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, αλλά την περασμένη εβδομάδα ο Μπερλουσκόνι διόρισε στο θώκο αυτό τον Ινιάτσιο Βίσκο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

ΑΕΚ- Ολυμπιακός 68-100: Πέρασε στα ημιτελικά και τώρα… Final 4 (vid)

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 100-68 και προκρίθηκε στα ημιτελικά της Basket League. Πλέον στρέφει την προσοχή του στο Final Four της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024