Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αναπόφευκτη η προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών, λέει η Blackrock

Ορισμένες ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να κρατικοποιηθούν προσωρινά εάν αποφασιστεί μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο επικεφαλής της Συµβουλευτικής Οµάδας για τις Χρηµατοοικονοµικές Αγορές της Blackrock Solutions, Κρέιγκ Φίλιπς.

Ορισμένες ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να κρατικοποιηθούν προσωρινά εάν αποφασιστεί ένα μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ο επικεφαλής της Συµβουλευτικής Οµάδας για τις Χρηµατοοικονοµικές Αγορές της Blackrock Solutions, Κρέιγκ Φίλιπς.

Ο κ. Φίλιπς εµφανίζεται καθησυχαστικός για τον ρόλο της εταιρείας του, η παρουσία της οποίας έχει προκαλέσει αναταραχές σε τραπεζικούς κύκλους.

Σηµειώνει ότι το ενδεχόµενο κρατικοποιήσεων βρίσκεται στην ατζέντα σε όλη την Ευρώπη και όχι µόνο στην Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς αν η µελέτη θα λάβει υπόψη πιθανές ζηµιές των ελληνικών τραπεζών λόγω «κουρέµατος» του ελληνικού χρέους, απαντά διπλωµατικά ότι υπάρχουν µακροοικονοµικοί παράγοντες πολύ σηµαντικότεροι από τη µελέτη της Blackrock.

«∆εν θα ήθελα να «σπεκουλάρω» επί της µελέτης που θα ολοκληρωθεί τον ∆εκέµβριο. Αυτό που συµβαίνει σήµερα και ως τον ∆εκέµβριο σε όλη την Ευρώπη αφορά το πώς οι κυβερνήσεις µπορούν να βοηθήσουν τις τράπεζες που έχουν µεγάλα χρέη σε κρατικά οµόλογα. Εµείς απλώς προσφέρουµε µια εκτίµηση στις ελληνικές τράπεζες. ∆εν είµαστε σύµβουλος της κυβέρνησης. Πολλά µοιάζουν να συµβαίνουν παράλληλα µε τη µελέτη µας. ∆εν θέλω να ελαχιστοποιήσω τη σηµασία της, αλλά υπάρχουν σοβαρότεροι µακροοικονοµικοί παράγοντες και αυτό που πολλοί φοβούνται είναι οι ζηµιές στις τράπεζες, η ανάγκη κυβερνητικών ενισχύσεων και οι κρατικοποιήσεις».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κρατικοποίησης τραπεζών είπε:

«Σήµερα σε όλη την Ευρώπη οι τραπεζικές µετοχές βρίσκονται σε πολύ χαµηλά επίπεδα. Οι τράπεζες δεν µπορούν µόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. Σε πολλές περιπτώσεις αισθάνονται ότι είναι εξαρτηµένες από την ΕΚΤ. Αυτά τα δύο γεγονότα δεν είναι ευτυχή αλλά είναι πραγµατικότητα. Και µια φυσική συνέπεια είναι ότι κρατικά κεφάλαια πρέπει να δοθούν στις τράπεζες και ότι οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν µερίδιο σε αυτές ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιµότητά τους και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν και πάλι. Αυτό δεν αφορά µόνο την Ελλάδα, δείτε τι έγινε στη Βρετανία µε τη Royal Bank of Scotland. Η ιδέα βέβαια ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν δεν είναι η καλύτερη και πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα γνωρίζουν πως η µεγάλη ανάπτυξη της οικονοµίας οφείλεται στο ιδιωτικό τραπεζικό σύστηµα».

Ερωτηθείς για το πως η εταιρεία κατηγοριοποιεί τα δάνεια των τραπεζών για να ελέγξει τη βιωσιμότητά τους, αναφέρει:

«Μας ζητείται να παράσχουµε εκτίµηση των κινδύνων στα εσωτερικά δανειακά χαρτοφυλάκια. Κάνουµε προβλέψεις επί των ζηµιών ή επί των ροών χρήµατος που επιστρέφουν στην τράπεζα. Και µαζεύουµε όσο περισσότερες πρωτογενείς πληροφορίες µπορούµε για τα πραγµατικά δάνεια, τις υποθήκες και την ιστορική συµπεριφορά των δανειζοµένων ώστε να κατασκευάσουµε ένα µοντέλο πρόβλεψης για τη µελλοντική συµπεριφορά τους. Η ανάλυσή µας έχει δύο σκέλη. Το πρώτο είναι η εκτίµηση της πιθανότητας µη αποπληρωµής των δανείων σε µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο. Και το δεύτερο, η εκτίµηση των ζηµιών από αυτό. Χρησιµοποιούµε πληροφορίες από τις τράπεζες και άλλες πηγές της αγοράς. Κάνουµε επίσης συνεντεύξεις µε το προσωπικό των τραπεζών για να κατανοήσουµε διαδικασίες όπως η εξυπηρέτηση των δανείων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024