Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών επειγόντως και εκταμίευση της 6ης δόσης ζητά ο Μπαρόζο

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών επειγόντως και εκταμίευση της 6ης δόσης ζητά ο Μπαρόζο

Να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζες της για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, κάλεσε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μπαρόζο. Πρότεινε δε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, ενώ συμφώνησε με την Γερμανία ότι η προσφυγή στα κεφάλαια του EFSF πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Ακόμη, ζήτησε εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και αποφασιστικές κινήσεις στο θέμα της Ελλάδας, αλλά και ενεργοποίηση του ESM εντός του 2012, στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη.

Να ανακεφαλαιοποιήσει «επειγόντως» τις τράπεζες της μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση για να σταματήσει τη μετάδοση της κρίσης του χρέους που έχει φθάσει πλέον σε «συστημική» κλίμακα και απειλεί να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία, κάλεσε την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πρότεινε δε αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, ενώ συμφώνησε με την Γερμανία ότι η προσφυγή στα κεφάλαια του EFSF, το ύψος των οποίων τόνισε ότι πρέπει να αυξηθεί, πρέπει να είναι η έσχατη λύση.

Ακόμη, ζήτησε εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και αποφασιστικές κινήσεις στο θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, στο πλαίσιο ενός «οδικού χάρτη», όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν κρίνει απαραίτητο το να «αποφασιστεί μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, με ένα δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής που θα βασίζεται σε επαρκή χρηματοδότηση μέσω συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI)».

Αναγκαία κρίνει ο Μπαρόζο και την εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM από τα μέσα του 2012, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη χρονολογία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ανακοίνωσε έναν οδικό χάρτη, όπως τον χαρακτήρισε, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνης και την ΕΕ, προτάσσοντας την ανάγκη για δράση αναφορικά με την Ελλάδα, την ολοκλήρωση της δυνατότητας παρέμβασης της ευρωζώνης, τη συντονισμένη δράση για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, την επίσπευση των αναπτυξιακών πολιτικών και την οικοδόμηση καλύτερης οικονομικής διακυβέρνησης.

Το σχέδιο πέντε σημείων αφορά την παραπάνω «αποφασιστική απάντηση» στα προβλήματα της Ελλάδας, την ενίσχυση των «αναχωμάτων» της Ευρωζώνης απέναντι στην κρίση, την επίσπευση των πολιτικών Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης.

Στο πλαίσιο της τελευταίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνει, μαζί με την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την αξιολόγηση επιλογών για «ομόλογα σταθερότητας» στην Ευρωζώνη -διερευνητικές προτάσεις για τα οποία θα παρουσιάσει η Κομισιόν πριν το τέλος του χρόνου.

«Η εμπιστοσύνη μπορεί να ανακτηθεί μέσω της άμεσης ανάπτυξης όλων των στοιχείων που απαιτούνται για την επίλυση της κρίσης. Μόνο με αυτό τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να πείσουμε τους πολίτες μας, τους διεθνείς εταίρους μας και τις αγορές ότι έχουμε τις λύσεις που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες», επισημαίνει ο Μπαρόζο σε ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Reuters.

Αύξηση κεφαλαιακής επάρκειας για τις τράπεζες

Θα πρέπει «επειγόντως να ανακεφαλαιοποιήσουμε» τις τράπεζες, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μπαρόζο.

Όσον αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρότεινε να αυξηθεί το ελάχιστο επίπεδο των ίδιων κεφαλαίων που απαιτούνται για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και να απαγορευτεί η πληρωμή μερισμάτων που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ως «προτιμητέα σειρά» για την ανακεφαλαιοποίηση τον ιδιωτικό τομέα, έπειτα τους εθνικούς πόρους και τέλος, εάν οι δεύτεροι δεν επαρκούν, πόρους που θα εξασφαλιστούν «μέσω δανείου από τον EFSF».

Προσδιόρισε ότι οι τράπεζες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο σύστημα θα πρέπει να διαθέτουν «αισθητά υψηλότερους κεφαλαιακούς συντελεστές για τα καλής ποιότητας κεφάλαιά τους», στο πλαίσιο των κανονισμών κεφαλαιακής επάρκειας της «Βασιλείας ΙΙΙ» που, κανονικά, τίθενται σε ισχύ το 2015.

Υποστηρίζοντας την κατανομή των βαρών, που έχει ζητήσει η Γερμανία, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την πιθανή επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αναζητηθούν πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, πρόσθεσε, τότε θα πρέπει να ζητηθεί στήριξη από τις κυβερνήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα μπορούν να αποταθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης.

Εως την πλήρη κεφαλαιακή αποκατάστασή τους, οι τράπεζες δεν θα πρέπει να «απονέμουν» μερίσματα ή bonus.

* Η ζώνη του ευρώ μελετά αρκετές επιλογές για να αυξηθεί έως και κατά πέντε φορές, έως και στα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, η δύναμη πυρός του EFSF για τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δήλωσαν σήμερα στο AFP ευρωπαϊκές πηγές. Σύμφωνα με μια απο τις πηγές, ευρωπαίοι ειδικοί έχουν εργαστεί πανω σε δύο βασικές επιλογές που είναι γνωστές ως διαδικασία μόχλευσης για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Και αυτή που θεωρήθηκε ως η πιο εφικτή θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας χρηματοδοτικής παρέμβασης του EFSF έως και στα 2,5 τρισ. ευρώ το χρόνο, έναντι μιας ικανότητας δανειοδότησης σήμερα που περιορίζεται σε 440 δισεκατομμύρια, ευρώ είπε η πηγή. Οι συζητήσεις σχετικά με το θέμα αυτό βρίσκονται πάντως σε πολύ πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024