Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρατικοποίηση έναντι 4 δισ. ευρώ για το βελγικό τμήμα της Dexia

Κρατικοποίηση έναντι 4 δισ. ευρώ για το βελγικό τμήμα της Dexia

Την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχεδιο, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό 60,5% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο 36,5% οι εγγυήσεις που θα αναλάβει η Γαλλία και 3% το Λουξεμβούργο. Ενδφιαφέρον από το Κατάρ για την εξαγορά του τμήματος της τράπεζας στο Λουξεμβούργο.

Την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το σχεδιο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» («bad bank») που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό 60,5% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Dexia, που υπολογίζονται σε 90 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων τοξικά, καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις. Το 36,5% θα αναλάβει η Γαλλία και 3% το Λουξεμβουργο.

Προς το παρόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου Dexia -που συνεδρίαζε από το απόγευμα της Κυριακής- δεν έχει ανακοινώσει εάν εγκρίνει το σχέδιο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ προχώρησε σε ανακοινώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Λετέρμ, η κίνηση θα «εξασφαλίσει» τη λειτουργία της τράπεζας στο βελγικό έδαφος και θα την απαλλάξει από «τους κινδύνους που προκαλεί το περιβάλλον της μητρικής της Dexia SA».

«Τα νοικοκυριά μπορούν να είναι ασφαλή και σίγουρα ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή στους λογαριασμούς τους», πρόσθεσε ο Λετέρμ και σημείωσε ότι «ο (Βέλγος) φορολογούμενος δε θα συνεισφέρει πολλά, διότι ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος και το κόστος είναι σχετικά (χαμηλό)».

Το κόστος της εθνικοποίησης της βελγικής θυγατρικής της τράπεζας είναι «λογικό» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Εν τω μεταξύ, όμιλος επενδυτών, που πρόσκειται στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες της τράπεζας Dexia στο Λουξεμβούργο, υπό την επωνυμία Dexia BIL, που αφορούν στη λιανική τραπεζική και στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν.

«Χρηματοοικονομικός όμιλος του Κατάρ είναι έτοιμος να εξαγοράσει την τράπεζα», δήλωσε ο κ. Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται περί μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ τα οποία, επίσης σήμερα ανακοίνωσαν και την εξαγορά της λουξεμβουργιανής τράπεζας KBL, θυγατρικής του βελγικού ομίλου KBC, έναντι 1,05 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024