Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πράσινο φως για τη διεύρυνση του EFSF «άναψε» η γερμανική Βουλή

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση του EFSF «άναψε» η γερμανική Βουλή

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, άναψε την Πέμπτη η γερμανική Βουλή. Πρόκεται για μία σημαντική πολιτική νίκη για την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς δεν χρειάστηκε τελικώς να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Σόιμπλε άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμού, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε το γερμανικό κοινοβούλιο.

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, άναψε την Πέμπτη η γερμανική Βουλή.

Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν αναμενόμενη, αλλά το βασικό θέμα ήταν αν θα περάσει με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ή εάν θα απαιτηθούν και οι ψήφοι των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne), που στηρίζουν την αναβάθμιση του EFSF.

Τελικά, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, 315 βουλευτές από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο και πρόκειται σαφώς για μία σημαντική πολιτική νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Υπέρ της διεύρυνσης ψήφισαν 523 βουλευτές, κατά 85, ενώ 3 απείχαν. Συνολικά, η γερμανική Κάτω Βουλή (Μπούντεσταγκ) έχει 620 βουλευτές.

Η σημερινή ψηφοφορία ήταν το μεγαλύτερο τεστ για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2005.

Η κ. Μέρκελ έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 311 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν περισσότεροι από 19 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού καταψήφιζαν, τότε η κ. Μέρκελ θα χρειαζόταν και τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Συνολικά, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 330 βουλευτές (237 από τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές και 93 από τους Φιλελευθέρους).

Η κ. Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει ακόμα δύο κρίσιμες μάχες τις επόμενες εβδομάδες που συνδέονται με την κρίση στην Ευρωζώνη: Την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM (το νέο έτος) που θα τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα του 2013, αν και σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επισπευθεί η ενεργοποίηση του ESM το 2012.

Η Κομισιόν χαιρέτισε την επικύρωση του νομοσχεδίου και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Γαλλία.

Η Γαλλία «χαιρετίζει την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο των μέτρων ενίσχυσης και τη χαλάρωση των κανόνων της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμούς, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες περί του πολλαπλασιασμού των διαθεσίμων πόρων του ΕΤΧΣ, με στόχο τη σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων δανειοδότησης που διαθέτει, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών:

«Οι κανόνες του ΕΤΧΣ δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά» και όταν θα καθορισθούν, «η Βουλή θα εκφρασθεί επ’ αυτού».

Οι τροποποιήσεις που συζητούνται θα επέτρεπαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο να αναλάβει χρέη μέσω μόχλευσης των κεφαλαίων του, πέραν των εγγυήσεων που χορηγούνται από τα κράτη.

Όμως, το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισ. ευρώ) δεν θα μεταβληθεί, επέμεινε ο κ. Σόιμπλε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενίσχυση του μηχανισμού ευρωστήριξης, ο κ. Σόιμπλε είχε πει ότι τα μέσα που θα τεθούν στη διάθεση του Ταμείου «πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο».

Σχετικά με το θέμα της μόχλευσης που συζητείται για τον EFSF, είπε:

«Δήλωσα ότι θα χρησιμοποιήσουμε το Ταμείο όσο πιο αποδοτικά μπορούμε. Αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Το ποσό που αφορά στη Γερμανία δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς νέα απόφαση από την Bundestag».

«Ποτέ δεν χρησιμοποίησα τον όρο μόχλευση» σημείωσε.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμα ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Οκτωβρίου για να αποφασίσει σχετικά με την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Κατά τη συζήτηση στη γερμανική βουλή, ο Σοσιαλδημοκράτης Πέερ Στάινμπρουκ κατηγόρησε την Μέρκελ ότι «απέτυχε να εξηγήσει στους πολίτες της Γερμανίας γιατί αυτό το νομοθέτημα είναι αναγκαίο».

Ο Στάινμπρουκ, θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος επόμενος υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία, ήταν ο πρώτος ομιλητής της αντιπολίτευσης που πήρε το λόγο.

«Οι αντιφάσεις στην κυβέρνησή σας είναι προφανείς. Είναι ρωγμές που χάσκουν», είπε αναφερόμενος στην πιθανή καταψήφιση, από περίπου 20 από τους 330 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, του νομοθετήματος. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου, εγγυώμενα την έγκρισή του.

«Ψηφίζουμε για αναγκαία μέτρα, αλλά δεν είναι επαρκή», είπε ο Στάινμπρουκ, πρώην υπουργός Οικονομικών. Κάλεσε να υπάρξει αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις χρηματαγορές και φόρος επί των συναλλαγών.

Ο ίδιος συνέκρινε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα με τη φορολογία στη Γερμανία την δεκαετία του 1930 που οδήγησε στην κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί, λέγοντας: «Αυτή η δίαιτα θα οδηγήσει τον ασθενή στο φορείο, δεν θα του επιτρέψει να ξανασταθεί στα πόδια του».

Η Γερμανία είναι η 11η από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης που επικυρώνει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Απομένουν ακόμα οι Αυστρία (φηφοφορία στις 30 Σεπτεμβρίου), Εσθονία (σήμερα είναι η ψηφοφορία), Κύπρος, Μάλτα, Ολλανδία και Σλοβενία.

Στην Κύπρο το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τις αλλαγές στις 27 Σεπτεμβρίου και η επικύρωση από τη βουλή αναμένεται ώς τα μέσα Οκτωβρίου.

Στην Ολλανδία, οι αλλαγές δεν απαιτούν την κοινοβουλευτική έγκριση, ωστόσο η ολλανδική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα προς ψήφιση στη βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.

Τέλος, η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας αναμένεται πριν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024