Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Η Ευρώπη εξετάζει την ενίσχυση του EFSF, λέει ο Όλι Ρεν

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με συμπληρωματικά μέσα τον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης EFSF, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, ώστε ο μηχανισμός να διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Die Welt ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενισχύσουν με συμπληρωματικά μέσα τον προσωρινό μηχανισμό ευρωστήριξης EFSF, πέραν εκείνων που αποφασίσθηκαν τον Ιούλιο, ώστε ο μηχανισμός να διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη, δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Die Welt ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2010 για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Τον περασμένο Ιούλιο οι ηγέτες της Ευρωζώνης ενίσχυσαν τις αρμοδιότητες του μηχανισμού και τα μέσα που διαθέτει. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου τελούν ακόμη υπό την έγκριση των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η κρίση χρέους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστώντας απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου.

Μεταξύ των σχεδίων που συζητώνται, η χορήγηση εγγυημένων δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους επενδυτές που θα αγοράσουν χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στη συνέντευξή του στη Die Welt, ο κ. Ρεν δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε στάση πληρωμών της Ελλάδας, απάντησε το Σάββατο ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αντιμετωπίσει χρεοκοπία».

Οι Ευρωπαίοι δεν θα το επιτρέψουν, σημείωσε, διότι αυτό «θα προκαλούσε τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Ρεν είπε ακόμα ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της Ευρωζώνης.

«Η παρούσα κρίση αποτελεί έναν συνδυασμό σοβαρής κρίσης δημοσίου χρέους και αδυναμιών του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν μπορούμε να επιλύσουμε το ένα χωρίς το άλλο. Είναι αναγκαίο να
ενισχύουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να θεσπίσουμε μία κοινή γραμμή γι’ αυτό στο πλαίσιο της ΕΕ», λέει και προσθέτει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου τους στο Λουξεμβούργο στις αρχές Οκτωβρίου.

Εμπλοκή της ΕΚΤ;

«Πρέπει να βρούμε ένα μηχανισμό, με τον οποίο θα μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΤΧΣ σε πέντε ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ακόμη απόφαση πώς θα γίνει αυτό», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, στο Reuters.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και oi κεντρικοί τραπεζίτες βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπό την ασφυκτική πίεση των ομολόγων τους από τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες χώρες, οι οποίοι τους ζήτησαν να αναλάβουν πιο επιθετική δράση για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, η οποία απειλεί τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αύξηση της συμβολής της στο ΕΤΧΣ -με ένα συνδυασμό σταδιακών χρηματικών καταβολών και εγγυήσεων οπότε η «δύναμη πυρός» του Ταμείου, μπορεί να ενισχυθεί με κάποιας μορφής μόχλευση των διαθέσιμων πόρων του.

Σημαντικές είναι και οι διαφορές σχετικά με τον ενδεχόμενο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε αυτή τη διαδικασία. Στο τραπέζι έχει τεθεί το ζήτημα της κοινής δράσης του ΕΤΧΣ και της ΕΚΤ (όπως για παράδειγμα από την Κρ. Λαγκάρντ) για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου ότι η ΕΚΤ είναι ο μόνος αρκετά μεγάλος παίκτης για να τρομάξει τις αγορές. Η Γερμανία, ωστόσο, αλλά και κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ότι «υπάρχουν και άλλες δυνατότητες από το να πάμε στην ΕΚΤ».

Αντίθετα, ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουάν, τόνισε ότι δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο στη διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων από το ΕΤΧΣ και την ΕΚΤ, με βάση τις αλλαγές στη λειτουργία του Ταμείου που βρίσκονται στη φάση της επικύρωσής τους, από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωζώνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024