Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

«Δεν υπάρχει μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών», τονίζει η Κομισιόν

«Δεν υπάρχει μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στην Ευρώπη», τονίζει η Κομισιόν, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα περί άμεσης επανακεφαλαιοποίησης 16 ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ στις αγορές κυριαρχούν οι ανσηυχίες για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή επισημαίνει ότι ισχύει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

«Δεν υπάρχει μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών στην Ευρώπη», τονίζει η Κομισιόν, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα περί άμεσης επανακεφαλαιοποίησης 16 ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ στις αγορές κυριαρχούν οι ανσηυχίες για τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους 420 δισ. ευρώ και είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπεϊγί.

«Η κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι κάτι που συνεχίζεται, είναι κάτι που ήδη γίνεται. Γίνεται από το 2008, αξίζει να το θυμόμαστε αυτό. Το ποσό για την κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι 420 δισ.» ευρώ, είπε.

Οκτώ τράπεζες απέτυχαν στα φετινά τραπεζικά τεστ αντοχής (stress tests), ενώ 16 ακόμα θεωρήθηκαν ευάλωτες. Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χειριστούν μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία και την ενδεχόμενη μετάδοσή της.

Ο κ. Μπεϊγί είπε ότι κάθε τράπεζα θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο εάν θέλει να ενισχυθεί κεφαλαιακά, καθώς και ότι εξαρτάται από τα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν τα σχέδια αυτά και να αποφασίσουν εάν χρειάζεται η συμβολή των αγορών ή των κυβερνήσεων.

Από την πλευρά της, η Eυρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) είπε ότι δεν σχεδιάζει να υποχρεώσει περισσότερες από δώδεκα αδύναμες τράπεζες να ενισχύσουν άμεσα τα κεφάλαιά τους και ότι ισχύει το αρχικό χρονοδιάγραμμα, παρά τις πιέσεις για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Πέμπτη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να επιταχύνουν τα σχέδια για την κεφαλαιακή ενίσχυση 16 ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες πέρασαν οριακά τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής του Ιουλίου.

Ωστόσο, η ΕΒΑ είπε ότι οι εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB) -του φορέα που εποπτεύει το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης- για συντονισμένη δράση στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, συμβαδίζoυν με τις συστάσεις που έκανε η ίδια μετά την ολοκλήρωση των τεστ.

«Το χρονοδιάγραμμα για να αξιολογηθούν αυτές οι ενέργειας και να ελεγχθεί η εφαρμογή τους περιλαμβάνεται στις προτάσεις μας. Δεν υπάρχουν αλλαγές σε αυτό το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΒΑ.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι πιέσεις στους Ευρωπαίους πολιτικούς για ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστούν μεγάλες ζημίες εξαιτίας της έκθεσής τους σε κρατικά ομόλογα αδύναμων χωρών, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Υψηλόβαθμη πηγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είπε στο Reuters ότι οι προθεσμίες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών δεν έχουν αλλάξει, αν και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, η ανάγκη για ενίσχυση των τραπεζών, την οποία έχει ζητήσει και το ΔΝΤ, παίρνει ολοένα και περισσότερο πολιτική χροιά.

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποιές τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους. Μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι απρόθυμες να ενισχύουν με νέα κεφάλαια τις τράπεζες, ωστόσο οι μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας περιλαμβάνονται σε αυτές που χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια, σύμφωνα με αναλυτές.

Εννέα τράπεζες απέτυχαν στα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής τον Ιούλιο και τους ζητήθηκε να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, ωστόσο η ΕΒΑ λέει ότι το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα πιστωτικά ιδρύματα που πέρασαν οριακά τα τεστ και τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι τράπεζες θα πρέπει να ενημερώσουν έως τον Οκτώβριο τις τραπεζικές εποπτικές αρχές της χώρας τους για τα μέτρα που θα λάβουν για την ενίσχυσή τους. Η ΕΒΑ θα αξιολογήσει αυτά τα μέτρα και θα παρακολουθήσει την εφαρμογή τους, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2012, και θα δημοσιεύσει την έκθεσή της για τα αποτελέσματα.

Οι τράπεζες αναμένεται να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές και εάν χρειαστεί θα επέμβουν οι κυβερνήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ανανεώνει με τους Κινγκς ο Μπράουν- Τι σημαίνει αυτό για τον Βεζένκοφ

Οι Σακραμέντο Κινγκς σκέφτονται να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Μάικ Μπράουν και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024