Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

«Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» λέει ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, δηλώνει ότι αναμένει «κάποτε» το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και πρώην υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, δηλώνει ότι αναμένει «κάποτε» το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως υποστηρίζει, η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Κάποτε αυτό το «κούρεμα» θα είναι αναγκαίο επειδή η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», είπε σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, εξηγώντας ότι το χρέος θα πρέπει να μειωθεί σε ένα «πραγματιστικό μέγεθος».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Μπρούντερλε είπε ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα και θα επιλέξει εκείνη τον χρόνο του «κουρέματος» του χρέους της.

«Σε τελική ανάλυση», είπε, «η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο της Γερμανίας».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του προς το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χαν Όλαφ Χένκελ, υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των Γερμανών είναι δυσαρεστημένη με την πολιτική των πακέτων στήριξης που στηρίζει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Στο ερώτημα εάν η σημερινή ηγεσία του FDP καταστρέφει την ευρωπαϊκή εικόνα του κόμματος με τον ευρωσκεπτικισμό της, ο κ. Χένκελ απάντησε:

«Το αντίθετο: Ο επικεφαλής του FDP Φ. Ρέσλερ παρατήρησε ότι το κοινό νόμισμα απειλεί να διχάσει την Ευρώπη. Το χάσμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που λαμβάνουν βοήθεια και των χωρών που την παρέχουν γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Εμείς οι Γερμανοί στο μεταξύ είμαστε μισητοί στους Έλληνες. Οι Νοτιοευρωπαίοι έχουν «μπουχτίσει» να δέχονται μαθήματα από τον κ. Σόιμπλε και την κ. Μέρκελ, ότι δηλαδή θα πρέπει να κάνουν περισσότερες οικονομίες και να προβούν σε περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Οι Γερμανοί πολιτικοί χώνουν όλο και πιο βαθιά τη μύτη τους στις υποθέσεις των άλλων χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό οδηγεί σε διχασμό».

Ρέσλερ: Απορρίπτει την ελληνική έξοδο

Την ίδια ώρα, ο νυν υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος του FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, που προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις του περί συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στο CNBC εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τις προτάσεις για τη νέα δομή του EFSF.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι όλες οι χώρες που βρίσκονται στην ευρωζώνη, θα παραμείνουν σε αυτή. Επίσης, θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι αυτές οι χώρες θα ανακτήσουν την οικονομική τους ισχύ», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Ρέσλερ δήλωσε ότι «έχουμε διευκρινίσει ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης, αλλά προκειμένου να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να επαναφέρουμε την οικονομική ανταγωνιστικότητα σε αυτές τις χώρες».

Εν συνεχεία, είπε πως «είναι βασικό το να βάλουμε το εθνικό μας κοινοβούλιο να καταστήσει πιο αποτελεσματικό το EFSF ώστε να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες για τη σταθεροποίηση του ευρώ».

Ο Γερμανός υπουργός απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «οι συνθήκες δεν επιτρέπουν καν μια τέτοια πιθανότητα» και συμπληρώνοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να ανακτήσουμε την οικονομική ισχύ της Ελλάδας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Στεφανί Φραπάρ θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος

Η κορυφαία διαιτητής, Στεφανί Φραπάρ θα είναι αυτή που θα σφυρίξει στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Άρη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024