Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Trader προκάλεσε ζημίες 2 δισ. δολαρίων στην UBS

Trader προκάλεσε ζημίες 2 δισ. δολαρίων στην UBS

Σοκ προκάλεσε στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά η ανακοίνωση της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS ότι ανακάλυψε ζημία ύψους 2 δισ. δολαρίων περίπου, που προκάλεσε trader του επενδυτικής μονάδας του ομίλου όταν προχώρησε σε μία μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή. Η μετοχή «βούλιαξε» 9,6%. Συνελήφθη και κρατείται στο Λονδίνο ο trader Κουέκου Αντόμπολι, ηλικίας 31 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα ευρωπαϊκών μετοχών του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.

Σοκ προκάλεσε στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά η ανακοίνωση της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS ότι ανακάλυψε ζημία ύψους 2 δισ. δολαρίων περίπου, που προκάλεσε trader του επενδυτικής μονάδας του ομίλου όταν προχώρησε σε μία μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή.

Συνελήφθη και κρατείται στο Λονδίνο ο trader Κουέκου Αντόμπολι, ηλικίας 31 ετών, ο οποίος εργαζόταν στο τμήμα ευρωπαϊκών μετοχών του ελβετικού τραπεζικού κολοσσού.

Τη σύλληψη του Κουέκου Αντόομπολι ως υπόπτου για την υπόθεση επιβεβαίωσε η βρετανική αστυνομία. Από την πλευρά της UBS δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα στοιχεία του συλληφθέντος.,

Η μετοχή «βούλιαξε» έως 9,6% χαμηλότερα, ενώ αργότερα ανέκαμψε στα 10,24 ελβετικά φράγκα, υποχωρώντας κατά 6,3%.

«Η UBS ανακάλυψε τη ζημία που οφείλεται σε μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή από έναν trader στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της UBS.

«Το θέμα ερευνάται ακόμα, αλλά η UBS υπολογίζει τη ζημία από τις συναλλαγές στο εύρος των 2 δισ. δολαρίων», προστίθεται.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν θέσεις πελατών της UBS και ότι η τράπεζα θα εγγράψει αυτή τη ζημία στα αποτελέσματα γ΄τριμήνου.

Η επενδυτική μονάδα της UBS κατέγραψε προ φόρων ζημίες 57,1 δισ. φράγκων στην περίοδο 2006-2009.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2011, είχε προ φόρων κέρδη 1,21 δισ. φράγκων, ενώ συνολικά η UBS είχε 2,82 δισ. φράγκα.

Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα είχε αρχίσει φέτος να ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών, μετά την μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε το 2008 με τις μαζικές ζημίες που κατέγραψε λόγω των «τοξικών» περιουσιακών στοιχείων που είχε η επενδυτική της μονάδα.

Οι επενδυτικές τράπεζες πλήττονται από τη μείωση του όγκου εργασιών τους, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ από την κρίση χρέους, καθώς και από τους αυστηρότερους κανόνες που έχουν επιβληθεί μετά την κρίση του 2008 και κατά τους οποίους πρέπει να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια.

Τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ότι θα κόψει 3.500 θέσεις εργασίας ώστε να εξοικονομήσει 2 δισ. φράγκα σε ετήσια βάση.

Το κόστος των περικοπών θα ανέλθει στα 550 εκατ. φράγκα, εκ των οποίων τα 450 θα εγγραφούν στα αποτελέσματα β΄εξαμήνου και κυρίως στο γ΄τρίμηνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024