Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Κoμισιόν θα παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις για τα ευρωομόλογα, λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο

Η Κoμισιόν θα παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις για τα ευρωομόλογα, λέει ο Ζοζέ Μπαρόζο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας με νόημα ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν θα βάλει όμως από μόνη της τέλος στην κρίση της Ευρωζώνης, ούτε και απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της,

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων, είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων», είπε, σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι «ορισμένα θα μπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο της παρούσας ευρωπαϊκής συνθήκης, ενώ άλλα θα χρειασθούν τροποποίηση της συνθήκης».

H πρωτοβουλία αυτή, ωστόσο, δεν θα βάλει όμως από μόνη της τέλος στην κρίση της Ευρωζώνης, ούτε και απαλλάσσει την Ελλάδα από τις υποχρεώσεις της, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για τη βοήθεια της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, αλλά και η ΕΕ θα πρέπει να υλοποιήσει το πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Στην ίδια συζήτηση, για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τη στήριξη του ευρώ, ο ευρωβουλευτής Ντέρκ Ζαν ‘Επινκ, από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών, υποστήριξε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδος είναι θέμα χρόνου, ενώ ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νάϊτζελ Φάρατζ, από την Ομάδα «Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας», εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ότι η ημερομηνία αυτή πλησιάζει.

«Έχουμε ανάγκη η Ελλάδα να θέσει πλήρως σε εφαρμογή το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», για να μειώσει το έλλειμμα, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο ενίσχυσης της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας , το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί μήνες ανάμεσα στις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε.

Μακροπρόθεσμα, η Ευρωζώνη οφείλει να επιταχύνει την οικονομική της ολοκλήρωση, επισήμανε.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, όχι από λιγότερη Ευρώπη, μία ουσιαστικότερη ολοκλήρωση αποτελεί μέρος της λύσης», αλλά αυτό «δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», πρόσθεσε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την τάση των μεγάλων χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, που λαμβάνουν μόνες του πολύ σημαντικές αποφάσεις για όλη την Ευρωζώνη, υποβαθμίζοντας το ρόλο της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η επανεθνικοποίηση των αποφάσεων της Ευρωζώνης δεν αποτελεί καλή μέθοδο», είπε. «Μόνο η κοινοτική, ευρωπαϊκή μέθοδος θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων», κατέληξε.

Κόντρα για τα ευρωομόλογα

Η Γερμανία επιμένει στην αρνητική της στάση, ενώ οι περισσότερες από τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, εκτιμούν ότι με την έκδοση ενός κοινού ευρωομολόγου θα περιοριστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για την κρίση χρέους και θα σταματήσει η αναταραχή στις αγορές.

Ισχυρές επιφυλάξεις διατηρεί η Γαλλία. Όπως δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, η «αμοιβαιοποίηση» των χρεών είναι το τέρμα και όχι το σημείο αφετηρίας.

Τα ευρωομόλογα «θα είναι το τελικό στάδιο της διαδικασίας της ολοκλήρωσης. Τώρα, υπάρχει η συμφωνία ότι το βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών», σημείωσε.


Ωστόσο, το ευρωομόλογο αντιμετωπίζεται από πολλούς πολιτικούς και οικονομολόγους ως «πανάκεια» για τα προβλήματα της Ευρωζώνης, ενώ υποτιμάται το γεγονός ότι οι πλουσιότερες χώρες δεν πρόκειται να συμφωνήσουν εάν πρώτα δεν προχωρήσει η δημοσιονομική ολοκλήρωση με τον τρόπου που αυτές επιθυμούν και θεωρούν σωστό.

Αυτό που έχει, πάντως, καθοριστική σημασία, είναι το πως θα δομηθούν αυτά τα ομόλογα.

Ευρωομόλογα εκδίδει ήδη ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης EFSF, αλλά πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι «τοξικοί τίτλοι», το επιτόκιο των οποίων μπορεί αργότερα να είναι υψηλότερο, αν μία χώρα με αξιολόγηση «ΑΑΑ υποβαθμιστεί.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των εγγυήσεων (περίπου το 35%) προέρχεται από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που πλέον έχουν μπει στο στόχαστρο των αγορών και ενδεχομένως να χρειαστούν τη βοήθεια του EFSF, όπως δείχνει άλλωστε και η απόφαση της ΕΚΤ να αγοράζει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Μία λύση που προτείνεται είναι η έκδοση «κόκκινων» και «μπλε» ομολόγων, τα οποία σταδιακά θα αντικαταστήσουν όλα τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωζώνη.

Τα «μπλε» ομόλογα θα τα εγγυώνται από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης για χρέος έως το 60% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Ο επιπλέον δανεισμός που θα χρειάζεται ένα κράτος θα γίνεται μέσω των «κόκκινων» ομολόγων, τα οποία θα εκδίδονται ξεχωριστά από κάθε χώρα.

Εϊναι κατανοητό ότι τα «μπλε» ομόλογα θα έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τα «κόκκινα».

Όμως, σταδιακά, καθώς ο όγκος των «μπλε» ομολόγων θα αυξηθεί στο 60% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η αγορά ευρωομολόγων θα πλησιάσει τα μεγέθη της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων, θα έχει μεγαλύτερο βάθος, ρευστότητα και εκτιμάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: «Έφυγε» ο Σέσαρ Λουίς Μενότι (pic)

Στα 85 του χρόνια ο θρυλικός Σέσαρ Λουίς Μενότι άφησε την τελευταία του πνοή βυθίζοντας στο πένθος την Αργεντινή και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024