Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πολιτική σύγκρουση στη Γερμανία πυροδοτούν οι δηλώσεις για την Ελλάδα

Πολιτική σύγκρουση στη Γερμανία πυροδοτούν οι δηλώσεις για την Ελλάδα

Πολιτική σύγκρουση τόσο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης προκαλούν οι δηλώσεις για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τον υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, που έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «συντεταγμένη πτώχευση». Κατεβάζουν τους τόνους Μέρκελ και Σόιμπλε, βάζοντας φρένο στα κινδυνολογικά σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.

Πολιτική σύγκρουση τόσο εντός του κυβερνητικού συνασπισμού όσο και μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης προκαλούν οι δηλώσεις για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, με αποκορύφωμα τον υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, που έφθασε στο σημείο να μιλήσει για «συντεταγμένη πτώχευση».

Ωστόσο, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατεβάζουν τους τόνους, βάζοντας φρένο στα κινδυνολογικά σενάρια περί ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.

Πάντως, τα στελέχη των κυβερνητικων εταίρων της Μέρκελ, Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στηρίζουν τον αρχηγό του κόμματός τους, υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, ενώ κόμματα όπως οι Πράσινοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση.

Την Τρίτη, και αφού τον είχε «αδειάσει» πολιτικά η κ. Μέρκελ, ο κ. Ρέσλερ «εξήγησε» πως πρώτο μέλημα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και για να γίνει αυτό χρειάζεται να ανακτήσει την οικονομική της δυναμική.

Σημειώνεται πως το FDP πάει άσχημα στις δημοσκοπήσεις και συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 5%, το οποίο είναι το ελάχιστο όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη γερμανική Βουλή.

Το άρθρο του κ. Ρέσλερ είχε δώσει λαβή στα γερμανικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για έναν κυβερνητικό συνασπισμό σε σύγχυση και να υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομίας «έσπασε» την «ομερτά» γύρω από την ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία».

Σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας στο μαγκαζίνο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), υπογράμμισε ότι οι θέσεις του κ. Ρέσλερ κινούνται στη γραμμή που συζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε σχετικό σχέδιο του Eurogroup προβλέπεται ότι «εάν μια χώρα δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει το χρέος της θα πρέπει να προβλέπεται συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της. Και αυτό είναι αναδιάρθρωση», τόνισε ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Την Τρίτη, μετά τον Φίλιπ Ρέσλερ και ο γενικός γραμματέας του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά και η υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ- Σνάρενμπέργκερ, με συνεντεύξεις τους επανήλθαν στο θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας θα πρέπει να συζητείται ανοιχτά.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν ζητεί από την καγκελάριο Μέρκελ την απομάκρυνση του Φίλιπ Ρέσλερ από το υπουργείο Οικονομίας και την κυβέρνηση εξαιτίας των επίμαχων θέσεών του στο θέμα της Ελλάδας.

Οι δημόσιες εικοτολογίες του Ρέσλερ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας-μέλους της ΕΕ είναι επιπόλαιες και τυχοδιωκτικές, υπογραμμίζει ο κ. Τριτίν, προσθέτοντας ότι η εν λόγω τοποθέτηση κατέστησε ακριβότερη τη διάσωση του κοινού νομίσματος.

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η κριτική των Σοσιαλδημοκρατών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024