Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συναίνεση και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια ζητά ο Ομπάμα για το σχέδιο κατά της ανεργίας

Συναίνεση και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια ζητά ο Ομπάμα για το σχέδιο κατά της ανεργίας

Την άμεση υιοθέτηση του σχεδίου ύψους 447 δισ. δολαρίων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ζήτησε από το Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τα μέλη του Σώματος να αφήσουν κατά μέρος τα μικροκομματικά παιχνίδια. Έλλειψη διακομματικού πνεύματος στο σχέδιο «βλέπουν» ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι...

Την άμεση υιοθέτηση του σχεδίου ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ζήτησε από το Κογκρέσο ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τα μέλη του Σώματος να αφήσουν κατά μέρος τα μικροκομματικά παιχνίδια.

Σε σύντομη δήλωση του ο πρόεδρος Ομπάμα, περιβαλλόμενος από πυροσβέστες, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και εργάτες, επανέλαβε το αίτημά του προς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές να «βάλουν πλάτη» για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σημείωσε επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν παρόμοια μέτρα.

«Είναι ένα σχέδιο νόμου που στηρίζεται σε ιδέες τόσο Δημοκρατικών όσο και Ρεπουμπλικάνων. Και είναι ένα σχέδιο νόμου που το Κογκρέσο οφείλει να υιοθετήσει. Όχι παιχνίδια, όχι μικροπολιτική, όχι καθυστερήσεις», επισήμανε.

Ο Ομπάμα ανέφερε ακόμα ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται τις θέσεις αυτές καταρχήν για να τον φέρουν σε δύσκολη θέση.

«Τα έχουμε δει αρκετά πια αυτού του είδους τα πράγματα. Δεν είναι κάτι σοβαρό όταν όλα πάνε καλά, όμως είναι ένα πρόβλημα όταν η χώρα περνά δύσκολη περίοδο», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η μη υιοθέτηση του σχεδίου του «θα είναι σαν να αυτοτραυματιζόμαστε».

Παράλληλα, σε αντιστάθμισμα του σχεδίου των 447 δισ. δολαρίων η πλευρά του Λευκού Οίκου προτείνει μέτρα 467 δισ. με άρση των φοροελαφρύνσεων στα υψηλότερα εισοδήματα και σε τομείς της βιομηχανίας.

Το φορολογικά μέτρα υπερκαλύπτουν το κόστος του σχεδίου για τις θέσεις εργασίας και δημιουργούν ένα μαξιλάρι 20 δισεκατομμυρίων, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Τεστ διακομματικής συναίνεσης το σχέδιο

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ εξέφρασε τη βούληση του να εργαστεί με τον Λευκό Οίκο πάνω στο θέμα.

«Αν έχουμε μια διαφορετική αντίληψη πάνω στο θέμα αυτό από αυτή που χρειάζεται για να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα μας, ευχαριστούμε τον πρόεδρο για τη δέσμευσή του να στείλει το σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο και θα ζητήσουμε αμέσως από το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου να το αξιολογήσει» ανέφερε σε γραπτή δήλωση.

Παραταύτα, σε άλλες δηλώσεις του, αν και εξέφρασε την προθυμία να εργαστούν για την αύξηση των θέσεων εργασίας, επισήμανε ότι το σχέδιο, και ειδικότερα οι προβλέψεις για αύξηση φόρων στους πλουσιότερους, δεν διακρίνονται από το διακομματικό, συναινετικό πνεύμα που επιδίωκε ο πρόεδρος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Έρικ Κάντορ, δεύτερος τη τάξη Ρεπουμπλικάνος στη Βουλή, που δήλωσε ότι είναι κατά μέτρων όπως η τόνωση των κατασκευών και ενός είδους ενίσχυσης (σχεδόν χρεοκοπημένων) πολιτειών που από μόνα τους καλύπτουν 150 δισ. δολάρια του νέου σχεδίου.

Η αύξηση των φόρων είναι ένα «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε τέτοια πρόταση με οποιαδήποτε αφορμή.

Ωστόσο μετά την έντονη διαμάχη μέσα στο καλοκαίρι για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, η οποία έφερε τη χώρα στα όρια της στάσης πληρωμών, η συναίνεση είναι δύσκολα εφικτή στην Ουάσιγκτον.

Για τον ίδιο τον Ομπάμα μία θετική έκβαση στο ζήτημα της ψήφισης του σχεδίου -και πολύ περισσότερο τυχόν θετικά αποτελέσματα στο τομέα της ανεργίας που παραμένει στο 9%- θα του προσδώσει πόντους πριν από τις εκλογές του 2012.

Η ανεργία και η μέτρια κατάσταση της οικονομίας αναμένεται ότι θα κυριαρχήσουν στις εκλογές και πιθανόν θα κρίνουν τον νικητή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπαρτζώκας: «Η σχέση μου με τον Λαρεντζάκη φτιάχνει ανέκδοτα» (vid)

Μπαρτζώκας, Ράιτ, Πετρούσεφ επιλέγουν την καλύτερη, την χειρότερη και την πιο αστεία στιγμή της σεζόν

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024