Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καθίζηση 13% στις μετοχές των γαλλικών τραπεζών εν μέσω ανησυχιών για το ελληνικό χρέος

Καθίζηση 13% στις μετοχές των γαλλικών τραπεζών εν μέσω ανησυχιών για το ελληνικό χρέος

Στο στόχαστρο των πωλητών είναι και σήμερα, Δευτέρα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον γαλλικό τραπεζικό κλάδο, εν μέσω ανησυχιών για νέα υποβάθμιση από τη Moody's, την ίδια ώρα που στις διεθνείς αγορές κορυφώνονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας. Παράλληλα. το ευρώ βρίσκεται υπό πίεση, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι αποδόσεις των ομολόγων.

Στο στόχαστρο των πωλητών είναι και σήμερα, Δευτέρα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον γαλλικό τραπεζικό κλάδο, εν μέσω ανησυχιών για νέα υποβάθμιση από τη Moody’s, την ίδια ώρα που στις διεθνείς αγορές κορυφώνονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας.

Τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη καταγράφουν απώλειες άνω του 3,5% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, με όρους τιμή μετοχής προς κέρδη (P/E).

Ο κλαδικός δείκτης των ευρωπαικών τραπεζικών μετοχών σημείωσε πτώση άνω του 4%, καθώς η BNP Paribas υποχώρησε κατά 13%, η Societe Generale κατά 8% και η Credit Agricole κατά 9%.

Ο οίκος Moody’s αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση, όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο Ιούνιο.

H SocGen βρίσκεται πλέον στα 15,55 ευρώ περίπου, έχοντας χάσει το 75% της χρηματιστηριακής της αξίας τους επτά τελευταίους μήνες.

Από τα μέσα του 2007 η κεφαλαιοποίησή της έχει μειωθεί κατά 52 δισ. ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 13,5 δισ. ευρώ, χαμηλότερα απ’ ότι για παράδειγμα ο οίκος μόδας Cristian Dior.

Έτσι, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας της καθώς και στην πώληση μονάδων της, αξίας 4 δισ. ευρώ, έως το 2013, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι αρκετά σταθερές για να αντιμετωπίσουν όλα τα σενάρια σχετικά με την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.

«Όποιο κι αν είναι το ελληνικό σενάριο και όποιες προβλέψεις κι αν υιοθετηθούν, οι γαλλικές τράπεζες έχουν τα μέσα για να αντεπεξέλθουν», ανέφερε ο Κριστιάν Νουαγέ σε ανακοίνωσή του.

«Οι γαλλικές τράπεζες δεν έχουν ούτε ανησυχίες ρευστότητας ούτε πρόβλημα φερεγγυότητας», τόνισε.

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη διαθέτουν ένα «μαξιλάρι» στοιχείων ενεργητικού, ύψους 5 τρισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, σημείωσε.

«Όσον αφορά τη φερεγγυότητα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη προσθέσει, μέσα σε 2 χρόνια, 50 δισ. ευρώ στα ίδια κεφάλαιά τους και θα συνεχίσουν να τα αυξάνουν ενόψει της εφαρμογής» των σχετικών διεθνών κανονισμών, δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024