Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Κομισιόν τονίζει ότι δεν επεξεργάζεται σενάριο για ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας

Η Κομισιόν τονίζει ότι δεν επεξεργάζεται σενάριο για ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας, τόνισε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, την ίδια ώρα που τα σενάρια που προεξοφλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατακλύζουν τις αγορές. Τα περισσότερα απ' αυτά τα σενάρια τροφοδούνται από τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, οι σύμβουλοι της Μέρκελ, αλλά και τα στελέχη των κομμάτων-κυβερνητικών εταίρων της Γερμανίδας καγκελάριου.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας, είπε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.

Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν επεξεργάζεται ένα τέτοιο σενάριο, είπε: «Όχι».

Παράλληλα, επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ η κυβέρνηση, κινούνται προς την
σωστή κατεύθυνση και ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονήσει η τρόικα ως το τέλος του μήνα μια θετική έκθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Ο κ. Αλταφάζ σημείωσε επίσης ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη της τεχνικής βοήθειας των Βρυξελλών προς την Αθήνα και προσέθεσε ότι συνολική συζήτηση επί αυτών των θεμάτων θα γίνει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια που προεξοφλούν ακόμα και την έξοδο της χώρας από το ευρώ κατακλύζουν τις αγορές.

Τα περισσότερα απ΄αυτά σενάρια τροφοδούνται από τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, οι σύμβουλοι της Μέρκελ, αλλά και τα στελέχη των κομμάτων-κυβερνητικών εταίρων της Γερμανίδας καγκελάριου.

Σε άρθρο του στην Die Welt του Βερολίνου, που κυκλοφόρησε σήμερα Δευτέρα, ο κ. Ρέσλερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας «ελεγχόμενης πτώχευσης» της Ελλάδας, προκειμένου να σωθεί το ευρώ.

«Προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πλέον απαγορευτικές σκέψεις. Και σε αυτές ανήκει εν ανάγκη μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας τα κατάλληλα εργαλεία», σημειώνει και συνεχίζει:

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα σημειώνονται μέχρι σήμερα μόνο επαρκείς προσπάθειες σταθεροποίησης. Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των αγορών στο κοινό νόμισμα.»

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα εξαρτήσουμε την προγραμματισμένη βοήθεια από το να μεταρρυθμίσει η ίδια η Ελλάδα υπεύθυνα τον εαυτό της», υπογραμμίζει και υποστηρίζει πως «μια ελεγχόμενη πτώχευση θα αποσκοπεί στην αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας του κράτους, εάν χρειαστεί με τίμημα τον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων.»

Μετά το θόρυβο που προκαλέσε η συνέντευξη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Γερμανία «επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στη Ευρωζώνη» και προσέθεσε ότι η Ελλάδα υιοοθέτησε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με «μικρή αποφασιστικότητα».

«Κοινός μας στόχος είναι η σταθερότητα του ευρώ και επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άρθρο του υπουργού Οικονομίας.

Όμως, είπε, «η Ελλάδα προφανώς επλήρωσε τις υποχρεώσεις της με μικρή αποφασιστικότητα».

«Η Γερμανία περιμένει από την Ελλάδα να κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

Η τρόικα «θα είναι ο μόνος κριτής», σημείωσε και προσέθεσε πως «έχουμε μία σαφή γραμμή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, να βοηθήσουμε με πολύ αυστηρούς όρους» τη μεταρρύθμιση της χώρας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου, όπως και άλλες αρχές της γερμανικής κυβέρνησης, «ανησυχούν για πιθανές εξελίξεις», αναφερόμενος χωρίς να το κατονομάζει στο ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας και στις προετοιμασίες που γίνονται όσον αφορά το σενάριο αυτό.

«Πρέπει να περιμένει κανείς ότι κάθε κυβέρνηση κάνει σκέψεις» για τα θέματα αυτά, είπε.

Πάντως, ένας εκ των συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, ο Λαρς Φελντ, σε δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg, είπε ότι είναι σίγουρος πως το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλμβανομένου αυτού της χρεοκοπίας.

Ο κ. Φελντ εκτίμησε πως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου, δεν είναι αρκετές για να γλιτώσει η Ελλάδα από την χρεοκοπία και υποστήριξε πως είναι αναγκαίο ένα «κούρεμα» στο ελληνικό δημόσιο χρέος της τάξεως του 50%, το οποίο είναι καλύτερο να γίνει τώρα παρά αργότερα.

Ο κ. Φελντ προέβλεψε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι την άνοιξη ή το αργότερο το καλοκαίρι του 2012 και γι’ αυτό εκτίμησε ότι ο Β. Σόιμπλε ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

«Ο Σόιμπλε ασκεί από τη μια πιέσεις στην Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρος και περιμένω από την κυβέρνησή μου, να εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάτι που μπορεί να συμβεί και είναι ανεπιθύμητο. Εάν δεν είναι προετοιμασμένοι δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί σε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024