Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ασφυκτική πίεση από τη Γερμανία με διαρροή «σχεδίου Β» εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Ασφυκτική πίεση από τη Γερμανία με διαρροή «σχεδίου Β» εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχέδιο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ενισχύοντας την άποψη ότι πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο. Η διαρροή αυτή, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους. Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, που λέει ότι το δημοσίευμα βασίζεται σε ανώνυμο email που αποτελεί άλλο ένα «κακόγουστο παιχνίδι», «μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά».

Κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχέδιο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, ενισχύοντας την άποψη νοώντας ότι πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο.

Η διαρροή αυτή, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.

Άμεση ήταν η απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, που λέει ότι το δημοσίευμα βασίζεται σε ανώνυμο email, που αποτελεί άλλο ένα «κακόγουστο παιχνίδι», «μια οργανωμένη σπέκουλα, που στρέφεται κατά του ευρώ και της Ευρωζώνης συνολικά».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα “φημών” για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας» επισημαίνει ακόμη το υπουργείο και τονίζει ότι προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς εταίρους.

Σε ό,τι αφορά πάντως το «Plan B» της Γερμανίας, δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει ότι το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο έκτακτης στήριξης του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και χρεοκοπήσει.

Το «σχέδιο Β» περιλαμβάνει μέτρα στήριξης προς τράπεζες και ασφαλιστικές, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν, εάν δεν δοθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τρία μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Η ίδια η φερόμενη ύπαρξη ενός «σχεδίου Β» υπογραμμίζει, όπως σημειώνει το πρακτορείο, την ανησυχία του Βερολίνου και την εντεινόμενη πίεση στην Αθήνα.

Η Ελλάδα, φέρεται να ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε σε βουλευτές του κόμματός του, «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού», προσθέτοντας πως αν η κυβέρνηση δεν επιτύχει τους στόχους «θα πρέπει η Ελλάδα να βρει χρηματοδότηση χωρίς την βοήθεια της ευρωζώνης».

Η επίσημη θέση του Βερολίνου είναι ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα, όμως, η αβεβαιότητα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αγορές ομολόγων, όπου τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει νέα ρεκόρ, παρασύροντας και τα χρεόγραφα των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.

Μεγάλη υποχώρηση καταγράφει και το ευρώ, ενώ στο βαθύ κόκκινο βούλιαξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο «Superman» Ποντένσε έκλεισε εισιτήριο για τις 25 Ιουλίου, ο Ολυμπιακός όμως θέλει Ευρώπη στις… 25 Σεπτέμβρη (vids)

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ανάγκασε τη Λεωφόρο να υποκλιθεί στο ταλέντο του και έκανε ήδη μια… δουλειά για τον Ολυμπιακό. Αλλά…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024