Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συνεδριάζει την Πέμπτη το ΔΣ της ΕΚΤ εν μέσω πιέσεων για μείωση επιτοκίων

Συνεδριάζει την Πέμπτη το ΔΣ της ΕΚΤ εν μέσω πιέσεων για μείωση επιτοκίων

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την ευρωτράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνης. Η προσοχή θα στραφεί και στις δηλώσεις που θα κάνει ο κ. Τρισέ για την Ελλάδα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εντείνονται οι πιέσεις προς την ευρωτράπεζα να μειώσει τα επιτόκια, προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνης.

Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητο στο 1,50%.

Ωστόσο, ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω ατις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, υποδηλώνοντας ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, έπειτα από δύο αυξήσεις (από 0,25% έκαστη) νωρίτερα εφέτος.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια, ακολουθώντας τον δρόμο άλλων κεντρικών τραπεζών όπως της Fed και της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Σε σχετική έκθεση του λεγόμενου «σκιώδους συμβουλίου» της ΕΚΤ (ECB shadow council) τονίζεται ότι η ευρωτράπεζα θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική της πολιτική, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία για τη μεταποίηση, την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, η απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης που παρατηρήθηκε στο δεύτερο ρίμηνο, θα συνεχισθεί και το τρίτο.

Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν μία μείωση της τάξεως του 0,25% εφέτος. Μέχρι όμως να αποφασίσει κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ είναι πιθανότερο να χρησιμοποιήσει άλλα «εργαλεία» για την αύξηση της ρευστότητας, όπως τα 12μηνα δάνε ή η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων διάρκειας μίας ημέρας

Σημειώνεται ότι και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν χρειάστηκε, η ΕΚΤ έκανε στροφή 180 μοιρών στη νομισματική της πολιτική.

Το 2008, είχε αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, ωστόσο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, αναγκάστηκε να τα μειώσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Πολιτικοί και οικονομολόγοι τονίζουν ότι η μείωση του κόστους δανεισμού θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στην οικονομική ανάκαμψη, ενώ θα αποκλιμακώσει τις πιέσεις, κυρίως στις χώρες της υπερχρεωμένης ευρωπεριφέρειας.

Έστι, λοιπόν, η προσοχή θα στραφεί και στις δηλώσεις που θα κάνει ο κ. Τρισέ για την Ελλάδα.

Την περασμένη Τρίτη, ο τόνος στις δηλώσεις του ήταν περισσότερο «επιθετικός» απ’ ότι συνήθως, λέγοντας ότι ο χρόνος για να πάρει η ελληνική κυβέρνηση τις αποφάσεις που απαιτούνται «είναι προφανώς εξαιρετικά σύντομος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κλοπ: «Θα είναι μεγάλο το διάλειμμα, ίσως και να τελείωσε»

Ο Γιούργκεν Κλοπ τόνισε ότι δεν θα προπονήσει ξανά ομάδα της Premier League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024