Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ικανοποίηση στο Βερολίνο και την ΕΕ για την απόφαση της Καρλσρούης

Ικανοποίηση στο Βερολίνο και την ΕΕ για την απόφαση της Καρλσρούης

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κομισιόν για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ των ευρωδιασώσεων, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση και να προχωρήσει με την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Η Καρλσρούη «επιβεβαιώνει απολύτως» την στάση της γερμανικής κυβέρνησης, υποστήριξε -με το βλέμμα περισσότερο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο- η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι το ευρώ είναι ο εγγυητής της ευρωπαϊκής ενότητας. Ικανοποιημένο και το Παρίσι.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κομισιόν για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου υπέρ των ευρωδιασώσεων, καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση και να προχωρήσει με την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Χαιρετίζοντας την ετυμηγορία της Καρλσρούης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμ.Αλταφάζ υπογράμμισε πως «ήρθε τώρα η στιγμή η γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο να λάβουν υπόψη τους αυτή την απόφαση».

Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, αντιμέτωπη με αυξανόμενη κριτική στο Βερολίνο για τη διαχείριση της κρίσης, τόνισε στο Κοινοβούλιο πως η απόφαση του Δικαστηρίου «επιβεβαιώνει απολύτως» την στάση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η απόφαση της Καρλσρούης, συνέχισε η καγκελάριος, ενισχύει το ευρώ που με τη σειρά του είναι «ο εγγυητής της ευρωπαϊκής ενότητας». «Εάν καταρρεύσει το ευρώ, καταρρέει και η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το Παρίσι, που κάλεσε εκ νέου την Αθήνα να εκπληρώσει με «αποφασιστικότητα» τις δεσμεύσεις της.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, η οποία θα επιτρέψει στη Γερμανία να προχωρήσει κι αυτή γρήγορα στην οδό της υλοποίησης αυτού του σχεδίου» δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις εργασίες του υπουργικού συμβουλίου.

«Η άλλη ανάγκη είναι τώρα η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο να εφαρμόσουν επίσης πλήρως το σχέδιο σε ό,τι τους αφορά και να εφαρμόσουν, με την ίδια αποφασιστικότητα με την οποία οι χώρες δανειστές ψηφίζουν στις χώρες τους το σχέδιο, το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» προσέθεσε η Πεκρές.

Τα ξένα ΜΜΕ για την απόφαση

Στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναφέρονται όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων και τα περισσότερα ξένα δίκτυα.

Η Deutsche Welle σημειώνει ότι ναι μεν ακυρώθηκε η προσφυγή, όμως η επισήμανση του δικαστηρίου πως το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει δικαίωμα συναπόφασης σε τέτοια δάνεια αναμένεται να δυσκολέψει την έγκριση αντίστοιχων πακέτων στήριξης στο μέλλον από τη Γερμανία.

Το CNN τονίζει ότι η απόφαση βάζει τέλος σε μία κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις προσπάθειες ενίσχυσης του ευρώ και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή είναι μία ανάσα για την Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απόφαση ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τη γερμανική κυβέρνηση, αν και θα μπορούσε να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για μελλοντικά μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Το δικαστήριο δεν έδωσε λευκή επιταγή στην γερμανική κυβέρνηση γράφει η βρετανική Telegraph.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Ήξερα τις δυνατότητές μας και ότι μπορέσαμε να νικήσουμε και τα δύο παιχνίδια»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για την θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024