Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αυστηρότερη γίνεται η εποπτεία των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αρχίζει την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Με τον εν λόγω νομοσχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος αποκτά αυξημένες εξουσίες πάνω στο τραπεζικό σύστημα και θα έχει την δυνατότητα σχεδόν απεριόριστης παρέμβασης, ειδικά στα προβληματικά ιδρύματα.

Αρχίζει την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεων της και άλλες διατάξεις».

Με τον εν λόγω νομοσχέδιο η Τράπεζα της Ελλάδος αποκτά αυξημένες εξουσίες πάνω στο τραπεζικό σύστημα και θα έχει την δυνατότητα σχεδόν απεριόριστης παρέμβασης, ειδικά στα προβληματικά ιδρύματα.

Ενδεικτικά βάσει των νέων διατάξεων η Κεντρική Τράπεζα μπορεί :

  • Να διορίζει Επίτροπο με αυξημένες αρμοδιότητες όταν μία τράπεζα δεν συμμορφώνεται με εντολή της για αύξηση κεφαλαίου ή πώληση περιουσιακών στοιχείων.
  • Να επιβάλλει αύξηση κεφαλαίου με απόφαση του Επιτρόπου και χωρίς δικαίωμα προτιμήσεως των παλαιών μετόχων.
  • Να επιβάλει μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διάσωση υγιών στοιχείων και τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος (bridge bank).
  • Να επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα εξυγιάνσεως και να ρυθμίζει το καθεστώς εκκαθαρίσεως του τραπεζικού ιδρύματος όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.
  • Να επιβάλλει στις τράπεζες να καταρτίζουν και να υποβάλλουν σχέδια ανακάμψεως και εξυγιάνσεως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024