Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές και δυνατότητα σύστασης bridge bank στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές και δυνατότητα σύστασης bridge bank στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες

Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των τραπεζών δημιουργεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. Με την ψήφιση του νόμου θα υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης «μεταβατικής τράπεζας» (bridge bank), ενώ με ειδικό άρθρο προβλέπεται ότι οι μετοχές που εκδίδονται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μπορούν να είναι και προνομιούχες.

Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των τραπεζών δημιουργεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί ακόμη και προληπτικά να ζητήσει από μια τράπεζα με κακά οικονομικά στοιχεία να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, (και) με προνομιούχες μετοχές και εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης και επαναφοράς στο πλαίσιο χρηστής διοίκησης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η ΤτΕ θα μπορεί υπό προϋποθέσεις σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να διορίζει επίτροπο. Ο διορισμός μπορεί να ζητηθεί από την ίδια την τράπεζα ή να διοριστεί με απόφαση της ΤτΕ αν διαπιστώσει ότι κάποια τράπεζα έχει χαμηλά ίδια κεφάλαια, παραβιάζει κανονισμούς για προβλέψεις ή κεφαλαιακή επάρκεια ή δεν μπορεί να εφαρμόσει μόνη της τα απαραίτητα μέτρα εξυγίανσης.

Ο επίτροπος υποβάλλει σχέδια ανάκαμψης της τράπεζας. Εντός 30 ημερών από τον διορισμό του υποβάλλει έκθεση απογραφής και εντός 60 ημερών έκθεση προοπτικών της τράπεζας. Η θητεία του από την ΤτΕ σε μια τράπεζα προσδιορίζεται σε 12 μήνες και μπορεί να παραταθεί έως και 18 μήνες.

Στο νόμο ορίζονται οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες η ΤτΕ μπορεί να λάβει μέτρα εξυγίανσης μιας εμπορικής τράπεζας, όπως είναι η προσπάθεια διατήρησης της εμπιστοσύνης του κοινού, η αποφυγή συστημικού κινδύνου και η αποφυγή αποσταθεροποίησης του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος.

Εφόσον τοποθετηθεί επίτροπος σε μία τράπεζα και γίνει αύξηση κεφαλαίου, δεν ισχύουν τα διακιώματα των παλαιών μετόχων.

Στο άρθρο 62A, που αφορά τις αυξήσεις κεφαλαίου, αναφέρεται ότι όταν η TτE ζητήσει από πιστωτικό ίδρυμα να αυξήσει το κεφάλαιό του η απόφαση προσδιορίζει το ελάχιστο ποσό της απαιτούμενης αύξησης προκειμένου το πιστωτικό ίδρυμα να ανταποκρίνεται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις του άρθρου 27.

Mε την ίδια απόφαση είναι δυνατόν να προβλέπεται ότι οι μετοχές που εκδίδονται για την αύξηση κεφαλαίου, είναι προνομιούχες, να προσδιορίζεται το προνόμιο και να καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες που υποχρεούνται να ακολουθήσουν το πιστωτικό ίδρυμα και το πιστωτικό ίδρυμα και οι μέτοχοί του για την πραγματοποίηση της αύξησης εντός της τασσόμενης προθεσμίας.

Eπίσης, μπορεί να απαιτείται, εάν αυτό είναι αναγκαίο για την επιτυχία της αύξησης και την εξυγίανση του πιστωτικού ιδρύματος, ταυτόχρονη με την αύξηση, ονομαστική μείωση του κεφαλαίου της τράπεζας. H απόφαση της γενικής συνέλευσης της τράπεζας που λαμβάνεται κατόπιν της απόφασης της TτE, δεν ανακαλείται.

Ως τιμή της αύξησης των μετοχών ορίζεται η ονομαστική αξία της μετοχής.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορεί να υποχρεώσει μια τράπεζα σε κίνδυνο να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία σε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο για όσο καιρό εκτιμά ότι είναι αναγκαίο.

Σε διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται ο θεσμός της «μεταβατικής τράπεζας» (bridge bank) όπου η προβληματική τράπεζα θα μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία σε ένα άλλο εταιρικό μόρφωμα το οποίο θα έχει τις αρμοδιότητες με δικό του διοικητικό συμβούλιο και μετοχική σύνθεση.

Η μεταβατική τράπεζα έχει διάρκεια ζωής τα 2 χρόνια.

Στόχος της μεταβατικής αυτής ενέργειας θα είναι η πώληση των υγιών τμημάτων της τράπεζας για την κάλυψη των απαιτήσεων του προβληματικού τμήματος.

Η τράπεζα στην οποία θα μεταβιβάζεται το υγιές κομμάτι των επενδύσεων και των δανείων της «παλιάς» τράπεζας θα μπορεί να λειτουργήσει ως αυτόνομο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και να έχει γι’ αυτό πιστοποίηση από την ΤτΕ, έστω και αν δεν πληροί απολύτως τους κανονισμούς σύστασης και λειτουργίας ενός πλήρους τραπεζικού ιδρύματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Είμαστε σε συζητήσεις με τη διοίκηση για το ρόστερ της νέας σεζόν»

Η πρώτη ατάκα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τον Ολυμπιακό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024