Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πράσινο φως από τη γερμανική κυβέρνηση  για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF

Πράσινο φως από τη γερμανική κυβέρνηση για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου. Ο EFSF θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, ενώ το μερίδιο των γγερμανικών εγγυήσεων αυξάνεται σε 211 δισ. ευρώ, από 123 δισ. προηγουμένως.

Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), στη βάση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.

Ο EFSF θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, ενώ το μερίδιο των γερμανικών εγγυήσεων αυξάνεται σε 211 δισ. ευρώ, από 123 δισ. προηγουμένως.

Θα έχει επίσης την υπό όρους δυνατότητα να χορηγεί στις χώρες, προληπτικά γραμμές πίστωσης, όπως κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να δανείζει χρήματα σε χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων οι οποίες έχουν προσφύγει σε προγράμματα βοήθειας, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους.

Με το πράσινο φως του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε στη Γερμανία η διαδικασία επικύρωσης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, η διαμάχη για τη συμμετοχή των Γερμανών βουλευτών στη λήψη των μελλοντικών αποφάσεων του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μεταφέρεται στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν επί του νομοσχεδίου στη Βουλή στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μία ημέρα νωρίτερα αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη συνταγματικότητα ή όχι του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και τον ρόλο του κοινοβουλίου στον μηχανισμό στήριξης.

Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει τελικά στις 29 Σεπτεμβρίου και όχι στις 22, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στη Γερμανία. Η αντίστοιχη συνεδρίασης της Άνω Βουλής θα διεξαχθεί στις 29 ή στις 30 του μηνός.

Δεδομένων των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, παραμένει ανοιχτό εάν η κυβέρνηση καταφέρει να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή με δική της πλειοψηφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Focus, στην ψηφοφορία για τον διευρυμένο EFSF, 23 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο θα πουν πιθανότατα όχι. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία 19 εδρών.

Σε σημερινή της συνέντευξη στην Berliner Morgenpost η γγ των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, υπογραμμίζει ότι εάν η Μέρκελ δεν εξασφαλίσει δική της πλειοψηφία, τότε είναι πιθανόν να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, βέβαιος ότι οι βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων θα στηρίξουν το νομοσχέδιο εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.

Σε σημερινές του δηλώσεις προς την εφημερίδα Bild εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «θα εξασφαλίσουμε δική μας πλειοψηφία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εγραψε ιστορία ο συγκλονιστικός Παναγιώτης Γκιώνης και πάει Παρίσι!

Ο πρωταθλητής του πινγκ πονγκ σε ηλικία 44 ετών κατάφερε κάτι που φαινόταν ουτοπικό και ανέλπιστο, αλλά το τεράστιο ταλέντο του και η αστείρευτη ψυχική του δύναμη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024