Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αμετακίνητη η Φινλανδία στις εγγυήσεις για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Η Φινλανδία παραμένει αμετακίνητη στην αξίωση που έχει εγείρει για ελληνικές εγγυήσεις προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών. Το αίτημα για χρηματικές εγγυήσεις εγκαταλείφθηκε και τώρα οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο να υπάρξουν εγγυήσεις μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η Φινλανδία παραμένει αμετακίνητη στην αξίωση που έχει εγείρει για ελληνικές εγγυήσεις προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, κυκλοφόρησε η φήμη ότι η Φινλανδία παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της για την παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα, μετά από πιέσεις της Γερμανίας. Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι αυτό δεν ισχύει.

«Φαίνεται να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το αίτημα μας παραμένει. Οι εγγυήσεις αποτελούν αυστηρό όρο ώστε η Φινλανδία να συμμετάσχει στο πακέτο» δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την εξεύρεση ενός τρόπου που να εξασφαλίζει αυτές τις εξασφαλίσεις», προσέθεσε.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας της Φινλανδίας με την Ελλάδα και θα αποφασιστεί αν η Φινλανδία θα είναι η μόνη χώρα που θα λάβει εγγυήσεις ή αν μπορεί να υπάρξει κάποια φόρμουλα για ανάλογες εξασφαλίσεις και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Φινλανδία ζητούσε εγγυήσεις σε μετρητά, με την Ελλάδα να καταθέτει 500 εκατ. ευρώ σε εγγυητικό λογαριασμό, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο για την Ελλάδα. Το αίτημα όμως αυτό αποσύρθηκε.

Δεύτερος Φινλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο να υπάρξουν εγγυήσεις μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

«Δεν μπορείς να πουλήσεις αμέσως όλα τα υπό ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία. Μπορεί να πάρει χρόνια. Έτσι, η πρότασή μας είναι να περιέλθουν τα στοιχεία στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και πριν τα πουλήσεις, να τα χρησιμοποιήσεις για εξασφαλίσεις», ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024