Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «προσωπική διαφορά» θα καλύψει τις απώλειες από την κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο

Η «προσωπική διαφορά» θα καλύψει τις απώλειες από την κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο

Επί τάπητος τέθηκαν την Τετάρτη οι παράμετροι του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε ευρεία σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Δ.Ρέππα. Παρά το γεγονός ότι δεν έγιναν οι τελικές ανακοινώσεις, από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι θα δοθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις που θα προκύψουν από την καταργηση επιδομάτων. «Στόχος του νέου μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Δεν πείθεται όμως η ΑΔΕΔΥ που μιλά για «νέο εργαλείο» που θα φέρει νέες περικοπές εισοδημάτων.

Επί τάπητος τέθηκαν την Τετάρτη οι παράμετροι του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο σε ευρεία σύσκεψη των Ευ.Βενιζέλου και Δ.Ρέππα. Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι θα δοθεί η λεγόμενη προσωπική διαφορά, ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις που θα προκύψουν από την καταργηση επιδομάτων.

«Στόχος του νέου μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται.

Για δε τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά».

Για παράδειγμα, σήμερα πολλές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνουν κάποια ειδικά επιδόματα, τα οποία ποικίλουν ανά υπουργείο. Αυτά καταργούνται για όσους προσλαμβάνονται από εδώ και πέρα και γι’ αυτούς που ήδη υπηρετούν θα διατηρηθούν ως «προσωπική διαφορά».

Αυτή η διαφορά θα μειώνεται για ένα μεταβατικό διάστημα το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο και θα μειώνεται όσο θα αυξάνεται ο βασικός μισθός.

Επίσης, αναμένεται να μπει ένα πλαφόν σε αυτή την «προσωπική διαφορά». Αυτό θα αφορά κυρίως στα υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή περίπου στο 10% των ήδη υπηρετούντων.

Την εξέλιξη αποκάλυψε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ, εξηγώντας πως η συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει η προσωπική διαφορά να δίνεται και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, όχι μόνον όσους υπηρετούν στο συγκεκριμένο υπουργείο.
{{{ audio1 }}}

«…Αυτό που εμείς συμφωνήσαμε δεν θα ισχύσει μόνο για εμάς. Οι όποιες διαφορές προκύψουν μεταξύ των αμοιβών που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο και των σημερινών μας αμοιβών θα καλυφθούν προς στιγμήν με «προσωπική διαφορά».»

»Το ότι καταργείται το επίδομα «Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων» (ΔΙΒΕΕΤ) στους εφοριακούς και δεν θα είναι ένα επίδομα που θα ξεκινά από τα 600 ευρώ και θα φτάνει ως τα 1.300 ευρώ όπως σήμερα, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο υπάλληλος θα έχει και δραματική μισθολογική καθίζηση» είπε ο κ. Γρίβας.

Ο Γιάννης Γρίβας πρόσθεσε μαλιστα ότι οι μισθολογικές ανισότητες ανάλογα με το φορέα όπου εργάζεται κάθε υπάλληλος θα παραμείνουν, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα εφαρμογής του μέτρου.

Στο τελικό στάδιο

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τη σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Ρέππα, του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα καταστεί αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί. Το ανώτατο επίπεδο (plafond) της προσωπικής διαφοράς, θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας.

Το ζήτημα, όμως, αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν αφορά στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως έναν βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που, ήδη, έχουν ψηφιστεί, για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα.

Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν η δικαιούνταν έως την 30η Ιουνίου 2011. Από το πάγωμα των ωριμάνσεων, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι χάνουν 20 – 41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280- 481 ευρώ ετησίως.

Από 1ης Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες.

Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, θεωρεί ότι «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο είναι μία βασική διαρθρωτική αλλαγή, που έχει ως στόχο τη διαμόρφωση μίας ορθολογικής και δίκαιης κατάστασης, βασισμένης στην αξιοκρατία, τη διαρκή αξιολόγηση, την κινητικότητα και την κινητοποίηση των πολύ αξιόλογων δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν, προκειμένου να γίνουν πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές προς όφελος του Δημοσίου, αλλά κυρίως των πολιτών».

Περαιτέρω περικοπές βλέπει η ΑΔΕΔΥ

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα μισθολογίου – βαθμολογίου αποτελούν νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους πολίτες» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος.

«Η σύνδεση μισθολογίου – βαθμολογίου και η διαμόρφωσή τους στα πλαίσια των δημοσιονομικών στόχων αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο ότι το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο θέλει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για παρά πέρα περικοπές εισοδημάτων» προσθέτει.

«Είναι φανερό πλέον ότι το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους, όπως σκόπιμα διέρρεε η κυβέρνηση, αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές.»

»Το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο θα ισχύει για τους νέους αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο μάλιστα θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που στα πλαίσια του μνημονίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση.»

»Ταυτόχρονα το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο με τη σύνδεση μισθού – βαθμού και την αξιολόγηση θα καταδικάσει την πλειοψηφία των υπαλλήλων σε χαμηλότερα επίπεδα αποδοχών, ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει τα φαινόμενα κομματικοπελατειακών σχέσεων και υποταγής στο Δημόσιο.» τονίζει ο κ. Βρεττάκος.

«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μια μείωση εισοδήματος που ξεπερνά το 40%, με μεγαλύτερες μάλιστα μειώσεις λόγω οριζόντιων περικοπών στους χαμηλόμισθους Δημόσιους Υπάλληλους, πρέπει να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης» καταλήγει.

Πιέσεις Σγουρού

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου μισθολογίου ασκεί, εκτός των άλλων, και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί «μισθολογικό χάος» στις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας. Ο κ. Σγουρός, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, σε επιστολή του προς τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Δ. Ρέππα, επισημαίνει τα εξής:
«Μετά την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ και την υλοποίηση των προβλεπόμενων μετατάξεων προσωπικού, εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο μισθολογικών διαφορών μεταξύ υπαλλήλων ομοίων προσόντων και καθηκόντων που υπηρετούν στον ίδιο οργανισμό, καθώς επίσης μεταξύ αυτών και συναδέλφων τους άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Για την άρση των δικαιολογημένων παραπόνων, θεωρούμε απαραίτητη την κατάρτιση και εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου το συντομότερο δυνατό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024