Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων από τον Τσαρλς Νταλάρα

Στήριξη της Ελλάδας στο θέμα των εγγυήσεων από τον Τσαρλς Νταλάρα

Επιστολή σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις που ζητούν από την Αθήνα χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να συμμετέχουν στο β' πακέτο στήριξης της Ελλάδας, απέστειλε ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), Τσ.Νταλάρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος. «Με την επιστολή του λέει αυτό: δεν νοείται να υπάρχουν αυτά και ότι η Ελλάδα εξήντλησε την καλοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της. Άρα, βλέπετε ότι δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία» τονισε ο υπουργός.

Επιστολή σε Ευρωπαίους αξιωματούχους, στην οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με τις εγγυήσεις που ζητούν από την Αθήνα χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να συμμετέχουν στο β’ πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

«Με την επιστολή του ο κ. Dallara λέει αυτό: δεν νοείται να υπάρχουν αυτά και ότι η Ελλάδα εξήντλησε την καλοπιστία της και την αποτελεσματικότητά της. Άρα, βλέπετε ότι δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία» τονισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τη δική του σημασία έχει και σχετικό με το θέμα σχόλιο της Moody’s.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, ο Τσαρλς Νταλάρα απηύθυνε την εν λόγω επιστολή στον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν και στον κ. Γκρίλι, πρόεδρο του Euroworking Goup που μελετά τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας για τις εγγυήσεις.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο έχει σημασία για την Ελλάδα. «Διότι προφανώς το λαμβάνουν όλοι υπόψη, αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που λέμε».

«Εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση που να επιτρέπει στη Φινλανδία να ψηφίσει και να μετάσχει, αλλά το μείζον είναι να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της Ευρωζώνης με τις αγορές και να μην τεθεί σε αμφιβολία η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και από το αποτέλεσμα αφορά την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις» τόνισε ο υπουργός κ. Βενιζέλος.

Ερωτηθείς δε σχετικά με την επιστολή του στους ευρωπαίους αξιωματούχους που ζητά πολιτική λύση για το θέμα ο κ. Βενιζέλος απάντησε κάνοντας εκτενή αναφορά στο ζήτημα και εξηγώντας πώς προέκυψε το πρόβλημα.

«Η Φινλανδία είναι μία χώρα μικρή μεν, αλλά κρίσιμη διότι η αξιολόγησή της διεθνώς είναι πάρα πολύ υψηλή, είναι μία χώρα που αξιολογείται με ΑΑΑ. Η συμμετοχή της στην παροχή εγγυήσεων προς το EFSF, δηλαδή προς τον μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης της Ευρωζώνης είναι καθοριστική προκειμένου τα ομόλογα που εκδίδει το EFSF ή οι εγγυήσεις που χορηγεί, όπως αυτές που περιμένουμε να χορηγήσει σ’ εμάς να είναι κι αυτά χαρακτηρισμένα με ΑΑΑ.»

» Η Φινλανδία είναι μια χώρα που έχει τις δικές της ιστορικές εμπειρίες. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήχθη η ίδια σε πρόγραμμα προσαρμογής, έλαβε εξωτερική βοήθεια και της ζητήθηκαν εγγυήσεις. Έχει πει, λοιπόν, από τον Απρίλιο, ότι δεν πρόκειται να μετάσχει σε νέες διαδικασίες στο EFSF και να αποδεχθεί τον διευρυμένο ρόλο του εάν δεν λαμβάνει εγγυήσεις. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα. Αυτό αφορά κάθε χώρα. Αφορά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία αν χρειαστεί να γίνει παρέμβαση, τους πάντες.»

» Σε όλες τις συνεδριάσεις σε επίπεδο υπουργών και σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η Φινλανδία δια του Υπουργού Οικονομικών ή του Πρωθυπουργού έθετε και θέτει το θέμα αυτό με απόλυτο τρόπο.»

» Φτάσαμε έτσι στις 21 Ιουλίου. Στις 21 Ιουλίου έπρεπε να ληφθεί μία ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Για να ληφθεί η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής έπρεπε να περιληφθεί στην ανακοίνωση η φράση, ότι όλο αυτό το σχήμα όπου αρμόζει θα περιλαμβάνει και εγγυήσεις.»

» Η κοινή αντίληψη ήταν ότι πρέπει εμείς να προσπαθήσουμε σε διμερές επίπεδο να βρούμε μία λύση με τους Φινλανδούς. Αυτή ήταν μια υποχρέωση αξιοπιστίας που είχαμε απέναντι στους εταίρους μας, όλη την Ευρωζώνη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το EFSF και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.»

» Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από απαίτηση πλήρους κάλυψης όλου του ποσού. Κάποτε μιλούσαμε για 50 δισεκατομμύρια, τόσο θα ήταν το νέο πακέτο βοήθειας, μετά έγινε 109 και μιλούσαμε για εμπράγματη ασφάλεια. Και αυτή η διαπραγμάτευση κατέληξε σε ένα σχήμα χρηματοοικονομικό δανείου πολύ μικρού επιπέδου, πολύ μικρού ύψους, στην πραγματικότητα σε μία συμφωνία για λογιστικές εγγραφές σε σχέση με τα πολύ υψηλά κονδύλια που παίρνει η Ελλάδα από τους εταίρους της, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική λογική του προγράμματος.»

» Αλλά, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα νομικά, υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας στις αγορές και το μείζον είναι ότι όλα αυτά τελούν υπό την έγκριση του συνόλου των κρατών–μελών της Ευρωζώνης.»

» Εμείς έπρεπε να διαπραγματευτούμε δείχνοντας προς όλους ότι είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι και κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που είναι υπαρξιακές για την Ελλάδα και ζωτικές για την Ευρωζώνη. Αυτό έγινε. Η Φιλανδία θεώρησε αναγκαίο ή σκόπιμο να το ανακοινώσει δημόσια. Κατόπιν αυτού και εμείς αποσαφηνίσαμε ότι υπάρχει συζήτηση για ένα συγκεκριμένο σχήμα, το οποίο τελεί υπό την έγκριση των μελών της Ευρωζώνης. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης είπαν, ότι εάν τεθεί αυτό το ζήτημα θέλουμε και εμείς.»

» Αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Ξαναγυρίζουμε στην πολιτική αφετηρία της απόφασης της 21ης Ιουλίου. Αυτό λέω στην επιστολή μου στους 17 ομολόγους μου, προφανώς στον Πρόεδρο Juncker, στον κ. Rehn και στον κ. Trichet -γιατί είναι 20 οι αποδέκτες της επιστολής αυτής, μάλλον 19 γιατί δεν πρέπει να μετρηθεί ο αποστολέας.»

»Λοιπόν, η επιστολή λέει αυτό, ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι υπάρχουν νομικά προβλήματα, ότι υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας στις αγορές, ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο πολιτικό ζήτημα και το πολιτικό ζήτημα είναι να στείλουμε μηνύματα καθαρά και στέρεα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024