Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το ευρώ δεν θα επιβιώσει χωρίς ευρω-ομόλογο υποστηρίζει και ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ

Το ευρώ δεν θα επιβιώσει χωρίς ευρω-ομόλογο υποστηρίζει και ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ

Την άποψη ότι το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει χωρίς την θέσπιση ευρωομολόγου, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ μιλώντας στη τηλεόραση του BBC. Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριξε πως η έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα εντείνει το πρόβλημα, εκτός και αν βρεθεί λύση.

Την άποψη ότι το ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει χωρίς την θέσπιση ευρω-ομολόγου, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ μιλώντας στη τηλεόραση του BBC.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριξε πως η έλλειψη δημοσιονομικών περιθωρίων στις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους θα εντείνει το πρόβλημα, εκτός και αν βρεθεί λύση.

«Αν κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωπαϊκών ομολόγων, δεν προωθηθεί άμεσα, θα είναι πολύ δύσκολο για τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις» δήλωσε ο Στίγκλιτζ.

«Αυτή τη στιγμή οι κυβερνήσεις δανείζονται από μεμονωμένες τράπεζες και αυτά τα ομόλογα προεξοφλούνται από την ΕΚΤ» είπε, προσθέτοντας πως «κατά κάποιο τρόπο τα ευρωομόλογα ήδη υφίστανται, αλλά με έναν πολύ αδιαφανή τρόπο που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για το πώς το σημερινό σύστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί».

Ο Στίγκλιτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα υποστεί «σοβαρές συνέπειες» αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης αποτύχουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι θα ήταν πιο επωφελές για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος αν οι Γερμανοί, και όχι μια ταραγμένη χώρα της Ευρωζώνης, αποχωρούσαν από το ευρώ.

«Εάν η Ευρώπη αποφασίσει ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσει περνά μέσα από κάποιο ταμείο σταθεροποίησης ή ταμείο αλληλεγγύης, με τη μορφή ευρωομολόγων, τα οποία η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει» είπε ο τιμηθείς με το Νόμπελ Οικονομίας 2001.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε «Βικελίδης» και Νέα Φιλαδέλφεια κρίνεται ο τίτλος του πρωταθλητή

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ ψάχνει τη νίκη που θα τον στέψει πρωταθλητή, ενώ η ΑΕΚ θέλει τη νίκη κόντρα στη Λαμία και «δώρο» από τον Άρη για να πανηγυρίσει εκείνη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024