Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιδεινώθηκε η ύφεση στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Επιδεινώθηκε η ύφεση στη βιομηχανία τον Ιούνιο

Μείωση 13,1% κατέγραψε τον Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση του κλάδου από τον Απρίλιο του 2009. Η μείωση της εγχώριας ζήτησης και η κατακόρυφη πτώση του κλάδου της οικοδομής οφείλονται κυρίως για τη συνεχή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής από τον Ιανουάριο του 2009, λένε οι αναλυτές και για το σύνολο του έτους αναμένουν ο δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας να διαμορφωθεί στο -8,5%.

Μείωση 13,1% κατέγραψε τον Ιούνιο ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση του κλάδου από τον Απρίλιο του 2009.

Η βιομηχανία αντιστοιχεί στο 15% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας με την μεταποίηση να αντιστοιχεί ελαφρώς πάνω από το 11% του ΑΕΠ.

Η μείωση της εγχώριας ζήτησης και η κατακόρυφη πτώση του κλάδου της οικοδομής οφείλονται κυρίως για τη συνεχή πτώση της βιομηχανικής παραγωγής από τον Ιανουάριο του 2009, λένε οι αναλυτές και για το σύνολο του έτους αναμένουν ο δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας να διαμορφωθεί στο -8,5%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2010, παρουσίασε μείωση κατά 13,1%, έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, παρουσίασε μείωση κατά 8,8%, έναντι μείωσης 5,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

«Η μείωση της μεταποιητικής βιομηχανίας ήταν αναμενόμενη και οφείλεται στη μεγάλη πτώση των παραδοσιακών κλάδων, όπως της κλωστοϋφαντουργίας και των ετοίμων ενδυμάτων, καθώς και των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή» εξηγεί στο Reuters ο οικονομολόγος της Αlpha Bank Δημήτρης Μαρουλης.

«Τους επόμενους μήνες η πτώση για τη μεταποίηση θα είναι μικρότερη, γιατί θα είναι ευνοϊκότερη η βάση σύγκρισης. Για το έτος ως σύνολο αναμένουμε ο δείκτης της μεταποιητικής βιομηχανίας να διαμορφωθεί στο -8,5%. Η βιομηχανία στηρίζεται από τις εξαγωγές, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό γιατί είναι χαμηλή η εγχώρια ζήτηση» προσθέτει.

Τα στοιχεία

Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 13,1% το Ιούνιο 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2010, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

  • Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων κατά 22,3%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλων εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων.
  • Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 12,2%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, μη μεταλλικών ορυκτών και μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων.
  • Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 15,7%.
  • Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 4,6%.

    Η μείωση του Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 8,8% της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

    • Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων-Λατομείων κατά 3,3%.
    • Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 9,5%.
    • Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 9,0%.
    • Στη μείωση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 4,6%.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

    Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 17 Μαϊου 2024