Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποιήσεις ΕΣΕΕ για την ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΕ

Προειδοποιήσεις ΕΣΕΕ για την ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΕ

Την έντονη ανησυχία του εμπορικού κόσμου για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Για την ΕΣΕΕ, προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αφού στην παρούσα δυσμενή κατάσταση η εισπραξιμότητα έχει περιοριστεί κατά 36% με τις συνολικές καθυστερημένες οφειλές να φτάνουν σήμερα τα 836 εκατ. ευρώ και το 88% των οφειλετών να είναι μικροφειλέτες ποσών μέχρι 15.000 ευρώ.

Την έντονη ανησυχία του εμπορικού κόσμου για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) εξέφρασε σήμερα Δευτέρα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Για την ΕΣΕΕ, προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστεί πρώτιστα η βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, αφού στην παρούσα δυσμενή κατάσταση η εισπραξιμότητα έχει περιοριστεί κατά 36% με τις συνολικές καθυστερημένες οφειλές να φτάνουν σήμερα τα 836 εκ. ευρώ και το 88% των οφειλετών, δηλαδή οι 128.000, να είναι μικροφειλέτες ποσών μέχρι 15.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα μετά το ΙΚΑ, αφού καλύπτει 846.000 εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες και περίπου 320.000 συνταξιούχους, με την προοπτική μάλιστα να εξελιχθεί στο ταμείο όλων των αυτοαπασχολούμενων και εργοδοτών.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως κίνδυνος μη καταβολής συντάξεων από τον ΟΑΕΕ δεν υπάρχει, αφού η καταβολή συντάξεων είναι συνταγματική υποχρέωση του Κράτους.

Ο δε ΟΑΕΕ, δεν διαθέτει πλέον αποθεματικά για να αντεπεξέλθει στις πληρωμές των υποχρεώσεών του και ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση, αλλά και τις εισφορές των 700.000 ενεργών ασφαλισμένων, εκ των οποίων οι 540.000 είναι ταμειακά ενήμεροι.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ, οι ταμειακές ανάγκες του ανέρχονται ετησίως στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η μειωμένη φετινή τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται ένα έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ και να απαιτείται έως το τέλος του 2011 πρόσθετη κρατική επιχορήγηση 360 εκατ. ευρώ.

«Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος οφείλει να συνδράμει στην προσπάθεια επίλυσης των οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού μας φορέα, καταβάλλοντας έγκαιρα τις ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνει η ΕΣΕΕ, η οποία έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας ειδική ρύθμιση για τους επαγγελματίες που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλίστρων τους.

Ειδικότερα προτείνεται:

1ον) Αποπληρωμή οφειλών σε τρεις (3) διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών,

2ον) Για ποσό οφειλής άνω των 25.000 ευρώ παραμένει σε ισχύ η πάγια ρύθμιση του Ν. 3863/2010

3ον) Για ποσό οφειλής έως 25.000 ευρώ (χωρίς τις πρόσθετες επιβαρύνσεις) η αποπληρωμή να γίνεται σε περισσότερες ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, το 87% των οφειλετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καζάνι που… βράζει ο λαός του Παναθηναϊκού: «Μας έχει ξεφτιλίσει ο Τούρκος και ο Αλαφούζος που τον έφερε» (pics)

Έξαλλοι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μετά τη συντριβή στην Τούμπα – Οργισμένα σχόλια στα social media – Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024