Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αντεπιτίθεται η Ουάσινγκτον μετά την υποβάθμιση από την Standard & Poor’s

Οργισμένη φέρεται η Ουάσινγκτον μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας  από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισ. δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια πολύωρου θρίλερ, πριν εκδοθεί η απόφαση. Η S&P παραδέχθηκε το «λάθος», αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησή της. «"Γράφουν" τα στοιχεία» ήταν η αντίδραση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Οργισμένη φέρεται η Ουάσινγκτον μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s. Το υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισ. δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας, για το οποίο τον είχε προειδοποιήσει στη διάρκεια πολύωρου θρίλερ, πριν εκδοθεί η απόφαση. Η S&P παραδέχθηκε το «λάθος», αλλά υποστήριξε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησή της. «»Γράφουν» τα στοιχεία» ήταν η αντίδραση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό, η Standard & Poor’s ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για την αξιολόγηση που επρόκειτο να δημοσιοποιήσει πριν εκδώσει την ανακοίνωση και το οικονομικό επιτελείο των ΗΠΑ, αφού εξέτασε τα στοιχεία που παρουσίαζε ο οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του, απάντησε πως υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός.

Ακολούθησαν πολύωρες «διαπραγματεύσεις» το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα ΗΠΑ), που όπως φαίνεται δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς η S&P προχώρησε στην δημοσιοποίηση της αξιολόγησή της, το βράδυ κάτι που η Ουάσινγκτον δεν περίμενε.

Αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον οίκο αξιολόγησης ότι έκανε ένα «χονδροειδές και ερασιτεχνικό» λάθος υπολογισμό, κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, στις προβλέψεις του για τον προϋπολογισμό της χώρας στην ανάλυσή του με την οποία αιτιολόγησε την υποβάθμιση του αξιόχρεου της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη του τη μείωση του ελλείμματος κατά 2,1 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη 10ετία, όπως προβλέπει το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο.

Η S&P παραδέχθηκε ότι υπάρχει αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός και πως σε αυτό συμφωνεί με το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν επηρεάζει την ουσία της αξιολόγησης και πως «δεν αλλάζει το γεγονός ότι το ποσοστό του χρέους των ΗΠΑ επί του ΑΕΠ της χώρας θα συνεχίσει να αυξάνεται για την επόμενη 10ετία».

Μετά από αυτήν την τοποθέτηση, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας επανήλθε, χαρακτηρίζοντας την αξιολόγηση «απόφαση που «γράφει» τα στοιχεία».

Αλλές πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισαν την απόφαση του οίκου αξιολόγησης πολιτική και σημείωσαν ότι η S&P βιάστηκε πολύ.

Πυρά κατά του οίκου αξιολόγησης εξαπέλυσαν και κορυφαίοι οικονομολόγοι. «Οι άνθρωποι αυτοί σίγουρα δεν είναι σε θέση να κρίνουν», αντέδρασε στο blog του ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας Πολ Κρούγκμαν, θυμίζοντας ότι ο S&P και οι άλλοι οίκοι μοίραζαν αφειδώς αξιολογήσεις ΑΑΑ στα «τοξικά» προϊόντα που πυροδότησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Οι οίκοι αξιολόγησης «υποβάθμισαν ένα σωρό ευρωπαϊκές χώρες και οι Ευρωπαίοι τα έβαλαν μαζί τους, λέγοντας: Γιατί μειώνετε τη δική μας πιστοληπτική ικανότητα και όχι των ΗΠΑ;» ήταν το δεικτικό σχόλιο για την απόφαση του S&P που έκανε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο άνθρωπος που προέβλεψε την οικονομική κρίση του 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024