Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρές απώλειες 2,25% την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο για δέκατη ημέρα

Ισχυρές απώλειες 2,25% την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο για δέκατη ημέρα

Δέκατη ημέρα μεγάλων απωλειών για το Xρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω επικίνδυνα κακού κλίματος στις αγορές διεθνώς. Αν και το αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε -έστω πρόσκαιρα- μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, το πρόβλημα παραμένει. Η ευρωζώνη, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να έχουν βαφτεί κόκκινες. Οι δηλώσεις δε αξιωματούχων της ευρωζώνης όπως του Ο.Ρεν, που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχουν εργαλεία και ότι τελικά θα αποδειχθεί ότι η Ευρώπη είναι καλά «οχυρωμένη» δεν φαίνεται να αρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.062,00 μονάδες με πτώση 2,25%.

Δέκατη ημέρα σημαντικών απωλειών για το ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, εν μέσω επικίνδυνα κακού κλίματος στις αγορές διεθνώς. Αν και το αρνητικό κλίμα αντιστράφηκε -έστω πρόσκαιρα- μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, το πρόβλημα παραμένει. Η ευρωζώνη, όπως όλα δείχνουν, έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές να σημειώνουν μεγάλες απώλειες.

Οι δηλώσεις δε αξιωματούχων της ευρωζώνης όπως του Ο.Ρεν, που προσπαθούν να πείσουν ότι υπάρχουν εργαλεία, η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη και ότι τελικά θα αποδειχθεί ότι η Ευρώπη είναι καλά «οχυρωμένη» δεν φαίνεται να αρκούν για να ανατρέψουν την κατάσταση.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.062,00 μονάδες με πτώση 2,25%, ενώ οι συνολικές απώλειες για στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις φτάνουν το 16,31%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε πτώση 11,81%, ενώ οι απώλειες από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 24,89%.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής ο δείκτης υποχωρούσε έως και 3,6% παρασυρόμενος από τις αισθητές απώλειες στην Ευρώπη εν μέσω έντονων ανησυχιών για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ισπανία και Ιταλία.

«Ουσιαστικά η αγορά μας ακολουθεί τις ξένες χωρίς να υπάρχει κάτι που να την διαφοροποιεί», είπε στο Reuters ο Νίκος Γαλούσης επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

Τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέρασαν προσωρινά σε θετικό έδαφος το απόγευμα, μετά από ένα έντονα αρνητικό άνοιγμα, στηριζόμενα από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την απασχόληση στην μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση εργασίας των ΗΠΑ, οι θέσεις εργασίας στις λίστες μισθοδοσίας τον Ιούλιο σημείωσαν αύξηση κατά 117.000, πλην αγροτικού τομέα, σημαντικά υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωνε το απόγευμα οριακά κέρδη, μετά τις απώλειες άνω του 4% την Πέμπτη.

Στην εγχώρια αγορά, οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 1,88% μετριάζοντας απώλειες άνω του 6,5%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας απώλεσε 0,47%, η Alpha Bank 0,71% και η Τράπεζα Πειραιώς 4,05%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,95% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,87%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Coca Cola 3E (+0,91%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Folli Follie (-10,59%), της Βιοχάλκο (-7,54%), της ΔΕΗ (-6,72%) και της Ελλάκτωρ (-5,14%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψαν μόνο οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (+2,70%) και των Τροφίμων (+0,84%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες του Εμπορίου (-10,21%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-6,18%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,03%).

Ανοδικά κινήθηκαν 27 μετοχές, 107 πτωτικά και 41 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Medicon +9,55%, Γ. Ε. Δημητρίου +8,33%, Mig Real Estate +7,57% και Ιλυδα +6,67%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΝΕΛ -16,67%, Alapis -16,00%, Χαϊδεμένος -12,00% και Folli Follie -10,59%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Φέρτε μας το ευρωπαϊκό»: Η αποθεωτική υποδοχή μέσα από τα… μάτια της ΚΑΕ Ολυμπιακός (vid)

Δείτε την αποθεωτική υποδοχή που επεφύλαξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην αποστολή της ομάδας που προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» από τη Βαρκελώνη, μέσα από τη… ματιά της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024