Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για τον «δυσκολότερο χειμώνα» σε ό,τι αφορά την ανεργία πρέπει να ετοιμαστεί η κυβέρνηση

Για τον «δυσκολότερο χειμώνα» σε ό,τι αφορά την ανεργία πρέπει να ετοιμαστεί η κυβέρνηση

Έρχεται «ο δυσκολότερος χειμώνας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία» αναγνώρισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για τα προγράμματα υποστήριξης ανέργων. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ είπε ο υπουργός. Επίσης υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα επικουρικά ταμεία και την επικαιροποίηση της λίστας των Βαρέων θα τηρηθεί απόλυτα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» είπε.

Έρχεται «ο δυσκολότερος χειμώνας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία» αναγνώρισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης, ενώ την Τετάρτη συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για τα προγράμματα υποστήριξης ανέργων. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ είπε ο υπουργός.

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην παρουσίαση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και διαβεβαίωσε ότι το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα επικουρικά ταμεία και την επικαιροποίηση της λίστας των Βαρέων θα τηρηθεί απόλυτα. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας» είπε.

«Γνωρίζουμε ότι η επόμενη περίοδος, ειδικά ο χειμώνας που έρχεται 2011 – 2012 θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, την ανεργία», τόνισε μεταξύ άλλων, κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και πρόσθεσε:

» Τόσο ο συνάδελφος υπουργός, κ. Μ.Χρυσοχοΐδης, όσο και ο Αντιπρόεδρος, κ. Ε.Βενιζέλος αναφέρθηκαν στο ΕΣΠΑ που είναι βασικό εργαλείο έτσι ώστε να ενισχύσουμε τα προγράμματα στήριξης της εργασίας και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο και πολύ πιο προσβάσιμο στα προγράμματα κατάρτισης πλαίσιο για τον άνεργο, θέμα που θα συζητήσουμε αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή».

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι «με τα λεγόμενα του ο κ. Gurria επιβεβαιώνει αυτό που εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, παράλληλα όμως έχουμε μία καινούρια προοπτική που δημιουργεί ελπίδα για τα αποτελέσματα της επόμενης ημέρας. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση».

Στη συνέχεια ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε σε μία «από τις μεγάλες» όπως είπε «αλλαγές που έγινε, μετά από είκοσι χρόνια, μόλις το 2010 και αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Όποτε άνοιξε η συζήτηση για το μεγάλο αυτό θέμα έκλεισε με ένα τρόπο θα έλεγε κανείς όχι αποτελεσματικό.
Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας και έχουμε βάλει στέρεες βάσεις έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο όχι μόνο για τις σημερινές γενιές άλλα και για τις επόμενες.»

»Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση όμως συνεχίζεται γιατί η ολοκλήρωση της συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι πόροι αλλά και η καλύτερη παροχή υπηρεσιών από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων».

«Θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα»

«Το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί θα τηρηθεί στο απόλυτο. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε το θέμα των επικουρικών ταμείων. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 95% του ασφαλιστικού πληθυσμού, προκειμένου το Σεπτέμβριο, έχοντας πλήρη εικόνα, να αναλάβουμε την νομοθετική πρωτοβουλία που θα καταστήσει τα επικουρικά ταμεία βιώσιμα».

» Παράλληλα, πρόκειται να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται το σύστημα στον τομέα των αναπηρικών συντάξεων, έτσι ώστε να εξετάζονται και να πιστοποιούνται τα άτομα με αναπηρία από ένα ενιαίο κέντρο. Σε συνδυασμό με το ενιαίο κέντρο για τον έλεγχο των συντάξεων, το οποίο λειτουργεί εδώ και 10 μήνες, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συμβάλει δραστικά στον εξορθολογισμό του τομέα αυτού».

»Επίσης, σύντομα θα είμαστε έτοιμοι για να παραδώσουμε τις μελέτες και για τη κύρια και για την επικουρική ασφάλιση έτσι ώστε να αξιολογηθούν από το Eurogroup μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Φαίνεται όμως ήδη από τις μελέτες που έχουμε σήμερα ότι ο στόχος να συγκρατήσουμε την αύξηση της δαπάνης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2060 είναι στόχος που μπορούμε να πετύχουμε».

«Πρέπει να κάνουμε πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε όμως ότι με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε» κατέληξε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024